Český rozhlas Olomouc se tradičně zapojí do Noci literatury

11. květen 2016

Ve středu 11. května od 18:00 hodin bude Olomouc patřit literatuře. V tento den se koná již 10. ročník evropského literárního festivalu Noc literatury. A olomoucké regionální studio Českého rozhlasu je opět jeho aktivní součástí. Známí moderátoři Českého rozhlasu Olomouc Dita Vojnarová a Miroslav Kobza budou číst na Horním náměstí ukázky z knihy Michaela Palina Pravda a Josepha O'Connora Parádní jízda.

Číst se bude v rozhlasovém stanu u Arionovy kašny každou celou hodinu tak, aby zájemci měli čas absolvovat i ostaní místa festivalové Noci literatury.

Noc literatury znamená veřejné čtení evropské literatury v překladu na atraktivních, běžně nedostupných místech. Letošního ročníku se zúčastní přes 70 českých a evropských měst.

Moderátorka Dita Vojnarová během středeční noci přiblíží knihu Michaela Palina, britského komika, spisovatele a jednoho z šesti členů komediální skupiny Monty Python, s názvem Pravda. Jedná se o příběh novináře, který se vydal po stopách legendami opředeného humanisty a aktivisty.

Redaktor Miroslav Kobza, který je i muzikant, zalistuje knihou Josepha O'Connora, jehož sestrou je slavná zpěvačka Sinéad, Parádní jízda. Tento román zachycuje dějiny fiktivní kapely.

„Český rozhlas Olomouc se potřetí zapojil do Noci literatury. Jsem rád, že tuto zajímavou akci můžeme přiblížit široké veřejnosti, a že se aktivně zapojí i naši moderátoři či redaktoři,“ uvedl Josef Podstata, ředitel Českého rozhlasu Olomouc.

Číst se bude celkem na pěti místech. Kromě Horního náměstí před budou Českého rozhlasu Olomouc se můžete zaposlouchat do úryvků v Moravském divadle Olomouc, ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, v Divadle na cucky či v Parkanových zahradách FF UP Olomouc.

Čtení na všech místech začíná v 18:00 hodin a poslední čtení je ve 22:00 hodin. Čte se vždy v celou hodinu a poté návštěvníci mají možnost přesunout se.na jiné místo. Během večera mohou navštívit všech pět netradičních míst, kde se budou předčítat různé ukázky z evropské literatury. Vstup na všechna místa je zdarma

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.