Český slavík je nejrozsáhlejší anketa popularity na světě, říká Martin Hrdinka

24. listopad 2022

Řadu let sleduje hudební scénu. S velikým přehledem připravuje hudební pořady, představuje novinky a ohlíží se za úspěšnými písničkami, které bodovali u posluchačů. Moderátor, producent, DJ a aktuálně autor audioknihy Slavíci Martin Hrdinka byl naším hostem.

Známý diskžokej Martin Hrdinka vydal audioknihu Slavíci s podtitulem Kronika československé populární hudby. V ní připomíná nejúspěšnější interprety ankety Zlatý slavík, později přejmenované na Český slavík, vypráví příběhy stálic i nováčků na nebi populární hudby. Celkem k tomu potřeboval sedm hodin a osmnáct minut.

Každému ročníku ankety věnoval jednu kapitolu audioknihy. „Je to 60 let, co vznikla anketa Český slavík. Za těch 60 let bylo vyhlášeno 54 ročníků. Do té historie, která se počítá od roku 1962, takže logicky do roku 2021, zatím 54. ročník nepatří. Já jsem ale udělal ještě čtyřiapadesátou kapitolu, kde jsem vše shrnul. Ke každé té kapitole jsem dal jednu písničku,“ přiblížil Hrdinka.

Autor také zjišťoval, jestli má anketa ve světě obdoby. „Je to nejrozsáhlejší anketa popularity na světě. Hledal jsem podobnou a nenašel jsem. Taková anketa na světe neexistuje.“

autoři: Petr Čimpera , nkr
Spustit audio