Český svaz ochránců přírody odkoupil mokřad v Ospělově. Zajistí tak ochranu vzácným rostlinám

17. březen 2018

Na první pohled nenápadná bažinatá louka, ve skutečnosti unikátní mokřad, kde roste třeba vzácná bylina vachta trojlistá. Řeč je o chráněné lokalitě Ospělov nedaleko Konice. Zhruba 15 let se o ni starají členové Pozemkového spolku Prostějovsko, kteří pracují pod hlavičkou Českého svazu ochránců přírody. Doteď vlastnili pouze jednu polovinu mokřadu. S majitelem té druhé se ale právě dohodli na jejím odkoupení.

S Jiřinou Kličkovou z Pozemkového spolku Prostějovsko právě stojíme v chráněné lokalitě Ospělov. Je to dolina mezi dvěma lesíky. „Je to údolní niva potůčku, který je přítokem Věžnice. Je tady vrstva rašeliny, takže ta louka ani v létě nevysychá, a proto tady mají rostliny dobré podmínky pro život,“ popisuje Kličková.

Jsme na hranici dvou pozemků. „Zatím jsme vlastníky 1160 metrů čtverečních pozemku tady na pravé straně. To, co budeme kupovat, je centrální část, kde je největší populace vachty,“ dodává Jiřina Kličková.

Vachta trojlistá ale není jedinou zajímavostí ospělovského mokřadu. Ekologové tu našli například i kriticky ohroženou bařičku bahenní. Jak vysvětluje Jiřina Kličková, právě odkup druhé části mokřadu zajistí vzácných rostlinám trvalou ochranu: „Péče bude pokračovat i s následujících letech, to znamená, že ten pozemek nikdo nekoupí a nezačne si ho měnit podle svých představ.“

Kromě Ospělova má Pozemkový spolek Prostějovsko ve svém vlastnictví i nedaleký mokřad Bělá. Plochu této soukromé rezervace se výkupem pozemků povedlo rozšířit zhruba před rokem, říká další z členů spolku Jaroslav Podhorný. „Bělá je, co se týká druhů vzácných rostlin, hodně dobrá, protože je to taková vápnitá slatina, což je velmi unikátní v rámci střední Moravy,“ uvedl Podhorný.

Český svaz ochránců přírody kvůli ochraně vzácných lokalit podobným způsobem postupně vykupuje pozemky i v dalších částech republiky. Prostředky získává z veřejné sbírky Místo pro přírodu.

Spustit audio