Čeští a slovenští vojáci se společně na Libavé připravovali na zahraniční mise

13. červen 2015

Ostrou bojovou střelbu a taktiku si vyzkoušeli vojáci 71. mechanizovaného praporu z Hranic a jejich slovenští kolegové. V uplynulých dnech své schopnosti prověřili ve vojenském prostoru Libavá na mezinárodním cvičení Ebonite Javelin 2015.

Cvičení dnes vyvrcholilo bojovými střelbami. Společná československá hlídka byla napadena povstalci, kteří několik vojáků zranili.

„Během vedení bojové činnosti došlo ke zranění několika vojáků. Ti museli být evakuování pomocí vrtulníků. Dále si velitel hlídky přivolal leteckou podporu. To byly dva bitevníky L-159,“ popisuje zástupce velitele 71. mechanizovaného praporu major Přemysl Štěpánek.

Při výcviku armáda použila Tatry 810, které svojí velikostí připomínají vozidla, Se kterými jezdí vojáci v Afghánistánu. Cvičení se zúčastnila také lehká obrněná vozidla IVECO.

„Dnes to byla jedna z těch hlavních činností, které budou vojáci dělat. Budou vykrývat a zabezpečovat svěřený prostor, aby povstalci nebo nepřátelé nemohli ostřelovat spojeneckou základnu, která má strategický význam,“ říká plukovník Josef Kopecký. Námět cvičení podle něj vychází z reálného každodenního nasazení v Afgánistánu. Tam se jednotka přemístí v září.

„S výsledkem tohoto cvičení jsem maximálně spokojený. Cíle, se kterými jsme sem s naší jednotkou šli, byly naplněné. Toto cvičení potvrdilo připravenost naší jednotky,“ hodnotí cvičení také za slovenskou stranu plukovník Vladimír Kubáň. Jeho jednotka bude nasazena při operaci v Bosně a Hercegovině.

Česká a slovenská armáda se společně na Libavé připravovaly na zahraniční mise
autor: tas
Spustit audio