Čeští pacienti zkoušejí nový unikátní implantát. Olomoučtí lékaři ho vyvíjeli přes tři roky

Vyrobený je ze slitiny titanu a vejde se do dětské ruky. Řeč je o unikátním meziobratlovém implantátu, který vyvinuli neurochirurgové olomoucké fakultní nemocnice. Novinku už si nechali patentovat. Od září loňského roku implantát stihli voperovat sedmnácti pacientům, kteří se potýkali s degenerativním onemocněním nebo zraněním páteře.

Lékaři olomoucké fakultní nemocnic operují sedmačtyřicetiletého muže. Páteř mu poškodil pád vysokozdvižného vozíku.

Vytahují mu zničenou bederní ploténku. A za pár chvil ji nahradí speciálním meziobratlovým implantátem.

„Jedinečnost implantátu spočívá v tom, že je mechanický. Máme možnost ho expandovat, tedy zvětšit jeho výšku, a tím ho kvalitně zaklínit do oblasti obratlových těl. Implantát  velmi spolehlivě drží,“ popisuje pro Radiožurnál primář neurochirurgické kliniky fakultní nemocnice Lumír Hrabálek.

Právě on stojí za vývojem nového implantátu. Dosavadní pomůcky z umělé hmoty nahrazuje novými titanovými, které už nepruží a dokonale ploténku nahradí.

Unikátní meziobratlový implantát vyvinul primář Lumír Hrabálek

„Nikdo jiný s tím nemá možnost operovat. Během letošního roku ale tu možnost získají i ostatní pracoviště, jak v České republice, tak kdekoli jinde, kde o to projeví zájem,“ dodává Hrabálek.

Výhody nového implantátu oceňují především pacienti. Zdeňka Spurná kvůli silným bolestem bederní páteře přestala chodit. Lékaři jí museli vyměnit dvě ploténky. Na nohy se znovu postavila hned po operaci.

„Jinou možnost než operaci jsem neměla. Musím říct, že se mi opravdu ulevilo. Běhám, jak čiperka, a to jsem dva měsíce po operaci,“ pochvaluje si Spurná.

Meziobratlový implantát vyvíjeli olomoučtí lékaři 3,5 roku. Pro olomouckou fakultní nemocnici jde o výjimečný úspěch.

Spustit audio

Související