Čeští vojáci vyrazili do Maďarska pomáhat při ostraze hranic

14. říjen 2015

Celkem 21 příslušníků ženijních praporů z Olomouce a Bechyně dnes odjelo do Maďarska. Budou tam pomáhat s hlídáním hranic schengenského prostoru. Vyslání jednotky schválila v souvislosti s migrační krizí minulý týden vláda.

Železniční vlečka v Olomouci-Bělidlech. Vojáci tu do vlakového speciálu nakládají celý transport, který tvoří pět tatrovek, traktor, pojízdná dílna a 10 polních kuchyní.

„Vojáci budou působit z logistické základny maďarské armády ve městě Kaposvár, což je asi 60 kilometrů od jižní hranice Maďarska,“ říká velitel 153. ženijního praporu Petr Klepáček, který dohlíží na nakládku.

V Maďarsku bude jednotce velet nadporučík Ondřej Prokop. Z Kaposváru se vrátil minulý týden. „Čeká nás tam logistický úkol – přeprava techniky, materiálů, přeprava osob v případě potřeby,“ přibližuje úkoly českých vojáků v Maďarsku.

Polní kuchyni, která váží 1380 kilogramů, musí z peronu do vagonu vytlačit šest silných mužů. „Hlavně se dbá na bezpečnost, aby se při nakládce nikomu nic nestalo,“ říká podplukovník Jan Pithart, který má celou nakládku na starosti.

„My budeme učit obsluhu kuchyní maďarskou stranu a maďarská strana ji bude učit své vojáky. Jak oni naloží s těmi kuchyněmi, pro jaký účel je využijí, to už je čistě na nich,“ doplňuje velitel jednotky Ondřej Prokop.

Na základnu v Kaposváru dorazí čeští vojáci zítra. Vrátit by se měli zřejmě v polovině prosince. O vyslání dalších vojáků v tuto chvíli ještě není rozhodnuto.

Nakládka vojenského transportu v Olomouci. Vojáky do Maďarska přepraví speciální vlak
Vojáci 153. ženijního praporu z Olomouce a 151. ženijního praporu z Bechyně nakládají v Olomouci techniku, kterou povezou s sebou do Maďarska
autoři: kra , mta
Spustit audio