Cestu do pravěku českého komiksu ukazuje nová knížka badatelů z olomoucké univerzity

9. únor 2017

Josef Mánes, Mikoláš Aleš, dokonce i Jan Neruda. Nejen se jmény těchto českých velikánů se setkají čtenáři při listování novou knihou s názvem Před komiksem. Autory jsou Tomáš Prokůpek a Martin Foret z olomoucké univerzity.

„To, že mají komiksy kořeny v 19. století, mě překvapilo. To jsem nevěděla. Vždycky se ale ráda dozvím něco nového o svém oblíbeném žánru,“ odpovídá překvapeně studentka Jana, která se na novou knížku těší. Patří mezi komiksové fanoušky, dokonce i tvůrce. „Komiksy mám velmi ráda, vyrůstám na nich už od dětství. Taky jsem svoje vlastní komiksy tvořila,“ dodává.

Jeden z autorů knihy Martin Foret považuje pro český obrázkový seriál důležitý: „V té době se přece jenom leccos změnilo v tiskovém prostředí. V novinách a časopisech, které v té době bouřlivě vznikaly, měly místo i karikatury i různé karikaturní cykly. Takže počátky tištěné produkce bychom nacházeli tam.“

Nová kniha Před komiksem

V 19. století převažovala v tomto směru tvorba pro dospělé v satirických časopisech: „Postupně se začali objevovat komičtí pánové, takoví ti nešťastníci, co je potkávaly různé žertovné karamboly. První velký hrdina obrázkového seriálu, kterého objevil kolega Prokůpek, byl Stréček Mrkvička, Hanák, který se nejprve vypravil do světa a poté do Ruska.“

S trochou nadsázky řečeno, se komiksu před komiksem věnovali známí čeští výtvarníci, třeba Josef Mánes. Autoři knížky dokonce objevili jeden obrázkový seriál, jehož textová stránka je dílem Jana Nerudy. Klasikem obrázkového seriálu byl Mikoláš Aleš.

Nová kniha Před komiksem

„Vždycky v těch obdobích, kdy neměl velké zakázky typu „velkého umění“, se živil tím, že kreslil do časopisů,“ doplňuje Foret.

Asi nejvýznamnější hvězdou obrázkových seriálů byl Karel Václav Klíč, autor zmíněného seriálu o Stréčkovi Mrkvičkovi. Klíč publikoval napříč celou monarchií, dokonce i v Británii. Autoři knihy Před komiksem prozkoumali desítky dobových periodik vydávaných v češtině a slovenštině na území tehdejšího Rakouska-Uherska.

autor: bam
Spustit audio