Chápat vlastní tělo je základ

3. březen 2015

Soutěž Buď F.I.T. s Českým rozhlasem Olomouc a regionálním Deníkem je o udržitelné změně životního stylu. Je důležité porozumět vlastnímu organismu. Co a kdy jíst, co naopak nejíst a proč. V jakém množství, jak často? To všechno je pro zdravé hubnutí důležité.

„Je potřeba trochu znát základy metabolismu a životosprávy. Když to lidé pochopí, je pro ně snazší to dodržovat,“ řekla výživová poradkyně a lektorka Kateřina Gálová.

Mnozí z nás si již dietou prošli. Redukční diety nejsou nic příjemného a často tělu více škodí, než prospívají. Po týdnech hladovění si dopřejete větší oběd a začnete přibírat zpátky.

Zdravá strava není v žádném případě o hladovění. „Problém je, že spousta žen již držela nějakou redukční dietu. Musejí porozumět tomu, jak si mohou takovou dietou ublížit. Některé jsou nastavené pod úroveň takzvaného bazálního metabolismu, což znamená, že nedodají tělu dostatek živin, aby mohlo dostatečně provádět a udržovat důležité tělesné funkce. Tím zhubnou, protože si metabolismus velmi zpomalí. Jakmile ale začnou jíst normálně, rychle přiberou. To je ten obávaný jojo efekt. Jíst málo je špatně,“ vysvětlila Kateřina Gálová.

Naši soutěžící si vyslechnou informace o základech metabolismu. Jak lidské tělo funguje, kolik potřebuje živin a jaké faktory ovlivňují ukládání tuku a tedy i naši postavu.

„Chceme vysvětlit, co to životní styl vlastně je, co všechno zahrnuje, jaké faktory do toho vstupují. Lidé se často vymlouvají na genetiku, jenže to je pouze jeden z faktorů. Proto chceme vysvětlit soutěžícím alespoň základy, protože máme omezenou dobu tří měsíců. Za tři měsíce se vrátí do svého normálního života a my chceme, aby chápali, co se s jejich tělem děje, a neupustili od nastoupené změny,“ vysvětlila lektorka studia Flex-Fitness.

Některým mohou znít základy životosprávy spíše jako latinský slovník. Proteinový řetězec, karbohydráty, aminokyseliny, nutriční hodnoty. Porozumět základům je však nutnou součástí úspěchu.

Jaké potraviny kupovat, kolikrát denně jíst, co si dát před cvičením, čím doplnit živiny po tréninku, kolik hodin před spaním si dát poslední jídlo. Pokud pochopíme své tělo a vyhneme se základním chybám, můžeme dosáhnout v kombinace se cvičením skvělých výsledků.

Proto lektoři se budou snažit vysvětlit soutěžícím základy životosprávy jednoduše a srozumitelně. Řada problémů totiž pramení z čiré nevědomosti.

Na tom všem soutěžící během tří měsíců zapracují. Sledujte jejich cestu na stránkách Českého rozhlasu Olomouc a regionálním Deníku.

autoři: Irena Svobodová , Kamil Polko
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.