Charita má v odlehlých oblastech Olomouckého kraje problém sehnat zdravotní sestry

15. červenec 2016

Charita má málo zdravotních sester, které se starají o nemocné. Za stejnou práci totiž může nabídnout mnohem méně peněz než nemocnice. Sestry nedostávají plat podle takzvaných tabulek. Problém je to hlavně v odlehlých oblastech.

Špatně placená náročná práce je neláká, sestřičky jdou raději pracovat do nemocnic. Tam mají jako součást zdravotnického personálu navíc naději na zvýšení platu od státu.

„Na pozici vrchní sestry jsem sedm let. Sestra v domácí péči musí být schopná samostatného rozhodnutí. Je to z toho důvodu, že za sebou nemá lékaře. Je to velké odvětví, co se týká chirurgie, interny, onkologie, kožního, cévního. Záběr těch výkonů je velmi široký a děvčata neustále musí procházet různými školeními, aby měla nové poznatky,“ vysvětluje mi vrchní sestra Lenka Prokopová z prostějovské Charity.

Dvě stě metrů od její kanceláře je místní nemocnice. Tam jí čas od času některá ze sester lidově uteče. Důvody bývají stejné - více peněz.

„Jsme samozřejmě hůře placené než sestry ve fakultních nemocnicích, vzhledem k tomu, že tam jsou dodržovány platební tabulky. My jsme nezisková organizace, takže máme platy smluvní,“ říká.

Největší problém řeší charita v odlehlých oblastech. Mezi ty patří třeba Konicko, jak potvrzuje ředitel místní charity Marek Navrátil: „Charita Konice se momentálně potýká s nedostatkem zdravotnického personálu, zejména zdravotních sester. Nedaří se nám nahrazovat pracovnice za takovou tu běžnou fluktuaci, jako například odchody na mateřské dovolené a podobně. Bereme i na částečný úvazek. Služby se dají vykrývat,“ dodává Navrátil s tím, že na Konicku chybí především sestry, ale i další zdravotnický personál.

autor: tas
Spustit audio