Charita v Kojetíně se zatím marně snaží o spuštění terénní služby pro seniory

13. březen 2017

Roky jsou upoutaní k lůžku a s nimi celá jejich rodina. Řeč je o nemohoucích lidech, o které se jejich příbuzní starají doma. Stále existují místa, kde jim nikdo nepomůže. Patří mezi ně třeba Kojetínsko.

Tři roky se kojetínská charita marně snaží o spuštění terénní služby, která by pomáhala seniorům přímo v jejich domovech. A to nejen na Přerovsku, ale i v sousedním regionu, na Prostějovsku. Teď se spojily obce napříč oběma regiony a jejich vedení se zavazuje na službu přispívat, pokud vznikne. Všichni totiž řeší stárnutí svých obyvatel.

„Mařenka je z pěti sourozenců, měla čtyři bratry a byla jediná holka. Sourozenci bohužel zemřeli, ona byla svobodná a bezdětná,“ říká Monika Vránová, která se stará o svou jedenadevadesátiletou tetu Marii. Ta nevstala z postele už čtyři roky.

Podobně jako tato rodina se o své příbuzné starají na jihu Přerovska a Prostějovska desítky dalších. Neexistuje tam ale služba, která by jim s náročnou péčí pomohla přímo u nich doma. Charita Kojetín se to snaží změnit.

„Když přijedeme, můžeme se postarat o spoustu věcí, ať už je to záležitost hygieny, zajištění stravování nebo převoz k lékařům,“ vysvětluje Světlana Němčáková, vedoucí denního centra pro seniory.

S žádostí chtějí charitě pomoct také starostové některých obcí. Zavazují se, že zaplatí část nákladů. Ruku pro zvedli třeba v Němčicích nad Hanou. Charita požádá na konci března Olomoucký kraj, aby povolil její terénní program.

Monika Vránová doufá v úspěch Charity. Podobně jako teď o tetu už se starala i o své rodiče.

autor: tas
Spustit audio