Charles Aznavoure: La Bohéme

3. březen 2024

Všechna nej – tak se dnes mluví o francouzském šansoniérovi arménského původu Charlesi Aznavourovi . Byl hvězdou první velikosti, zpěvákem, který měl vždy vyprodáno.

"Nemám ani pořádný obličej, ani pořádný hlas, a v tom je tajemství mého úspěchu," říkal o sobě francouzský zpěvák Charles Aznavour. Když začínal, nedávali mu kvůli jeho chraplavému hlasu žádnou naději na úspěch. Stal se legendou a zastřený hlas způsobený nedomykavostí hlasivek byl vždy jeho pokladem. Přestože Charles Aznavour fyzicky příliš nevyrostl – jeho výška se zastavila na 163 centimetrech, což mu vyneslo přezdívku Napoleon šansonu – stal se velikánem hudebním.

Byl velmi úspěšný podnikatel, vlastnil velké hudební vydavatelství a koncertní agenturu a proslavil se také ve filmu. Patřil mezi největší hvězdy světového šansonu. Dnes o něm už mluvit pouze slovy, která začínají předponou nej. Je často označován za „Franka Sinatru Francie“, často zpíval o lásce. Psal muzikály, napsal asi tisíc písniček, vydal kolem stovky desek a objevil se v šedesáti filmech.

V anketě americké zpravodajské televizní stanice CNN a internetového deníku Time Online byl Charles Aznavour v roce 1998 zvolen za Největšího umělce století na celém světě. Nikdy nezapomněl na svůj arménský původ, vždy se k němu hrdě hlásil. A nejen to. Po ničivém zemětřesení v Arménii v roce 1988 založil charitativní spolek Aznavour pro Arménii, se kterým vybíral peníze pro zemětřesením postižené oblasti. Se svým švagrem napsal písničku s názvem Pro tebe, Arménie, zisky z prodeje této písničky šly do Arménie. V hlavním městě Arménie Jerevanu je po Aznavourovi pojmenované náměstí.

V roce 1997 dostal Aznavour nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád Čestné legie, a v roce 2004 mu bylo předáno nejvyšší arménské státní vyznamenání Národní hrdina Arménie.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.