Chcete nabídnout zimním spáčům nocleh na zahradě? Nechte jim trošku nepořádku

1. prosinec 2020

S nadcházející zimou se ukládají k zimnímu spánku mnozí živočichové. Někteří z nich obývají naše zahrady a nepohrdnou možností zde v bezpečí přezimovat. Můžeme jim i pomoci přípravou vhodného „domečku“.

Mezi zimní spáče patří například i medvědi, ale těžko předpokládat, že by někdo stavěl na zahradě medvědí brloh. Naopak třeba k zimování ježků je zahrada jako stvořená. Zejména starší zahrady, udržované ještě klasickým způsobem a sady jsou pro ježky ideálním habitatem. Musíme jim však zajistit nejen příchod do zahrady ale také volný odchod, zejména v případě, že máme plot s podezdívkou.

Ježkům pro přezimování poslouží hromada listí na zahradě

Pokud chceme ježkovi nabídnout prostor k přezimování, ideální v tom směru je hromada listí někde v odlehlejším koutu zahrady doplněná o slámu či sypký kompost. Ježci ale i další živočichové jako hmyz a obojživelníci zde najdou útočiště. Hromadu můžeme zjara použít k pohnojení záhonků, jen je nutné se při jejím rozebírání opatrně přesvědčit, že už jsou všichni spáči venku.

Nocleh pro plazy i netopýry

Hromady starého dřeva v kombinaci s kompostem, slámou, starým senem a hlínou mohou posloužit jako zimní noclehárna například i drobným plazům. Zdálo by se, že se jedná o nepořádek, ale pro drobné živočichy jsou to vítané úkryty.

Pomoci se zimováním se dá například i netopýrům

Ještěrky, ale i hadi jsou velmi užiteční. Loví hmyz, hlodavce a například takový slepýš si pochutná i na mladých slimácích. Přezimovací hromady je dobré umístit někam do klidné části zahrady a sadu a zamezit tomu, aby je například nerozhrabali psi.

Pomoci se zimováním se dá například i netopýrům. K tomu však potřebujeme mít sklep, kde je stálá teplota. Na rozdíl od letních měsíců, kdy netopýři a jiní letouni vyhledávají spíše půdy, potřebují v zimě prostor se stálou teplotou. Staré nepoužívané sklepy tak stačí zpřístupnit nějakou malou štěrbinou a netopýři si je najdou. I letouni se umí za poskytnuté přístřeší odvděčit množstvím pochytaného škodlivého hmyzu. Je však nutné nechat je co nejvíce v klidu. Každé probuzení je, stejně jako ostatní tvory, ohrožuje na životě.

Spustit audio