Chcete poznat středověký život za Jana Žižky? Navštivte archeoskanzen v jihočeském Trocnově

5. červen 2023

Není to tak dávno, co jsme se prošli areálem Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Teď se tam vrátíme, ale tentokrát projdeme branou do nově otevřeného archeoskanzenu, který tam vybudovalo Jihočeské muzeum. Stavělo se ze dřeva, slámy, hlíny, a to za použití dobových stavebních postupů. Archeoskanzen je věrnou a navíc plně funkční replikou středověké tvrze a malé vesničky.

Nově vznikající areál v rodišti Jana Žižky přibližuje období konce 14. století. „Věrná rekonstrukce historických objektů slouží k expozičním a vzdělávacím účelům,“ říká správce Památníku Jana Žižky v Trocnově Miroslav Petrovský.

A co všechno v trocnovském archeoskanzenu uvidíte? Jednak samostatnou zemanskou tvrz, tedy zdí a palisádou obehnaný komplex. „To je horní část areálu, takzvaný Zemanský dvorec. Je tady stodola, krytá doškovou střechou, zemanský dům, největší a nejhonosnější stavba, maštal, stáj a sýpka se zbrojnicí,“ vyjmenovává Miroslav Petrovský.

Při komentovaných prohlídkách je možné nahlédnout i do interiérů první dokončené části archeoskanzenu. Stavení jsou vybavená souborem replik zemědělských a řemeslných nástrojů, předmětů denní potřeby, vojenského vybavení a nábytkem. Ve stodole si zájemci mohou sami vymlátit sklizené obilné klasy a v sýpce pak na mlýnku semlít na mouku.

„Pro návštěvníky je připravena i stálá expozice originálních kostýmů z filmu Jan Žižka od režiséra Petra Jákla, který měl v kinech premiéru v roce 2022,“ dodává Miroslav Petrovský.

Zemanským dvorcem se můžete nechat provést v rámci komentovaných prohlídek. A to každý den kromě pondělí. Začátky prohlídek jsou o víkendech každou celou hodinu od 9 hodin do 16 hodin, ve všední dny pak v 9:30, 11:00, 13:00 a ve 14:30 hodin.

Spustit audio