Chcete přilepšit ptáčkům? Připravte jim domácí lojovou kouli

14. leden 2021

Když už hodláme v zimě krmit drobné opeřence, měli bychom dbát na výběr a kvalitu toho, co jim předkládáme. Vhodnou volbou je lojová koule se semínky. Kupovaná ale ne vždy odpovídá ptačím potřebám.

Jestliže oblíbenou dobrotu pro ptáčky vytvoříme sami, víme s jistotou, co jsme do ní zakomponovali. Také nebude žluklá, což se u lojové koule z obchodu může snadno stát. V Pěstírně DEPO v Plzni toto vědí a proto opeřeným návštěvníkům komunitní zahrady lojovky „vaří“.

Když někam krmítko nainstalujeme, tak se tam většinou během dvou týdnů ptáci naučí léta

„Osvědčilo se nám lojové příkrmy pro ptáčky vyrábět. Lůj by měl být nesolený, kromě něj můžeme použít také nesolené sádlo. Přidáváme semínka, základ tvoří slunečnicová, dále obilniny nebo třeba ovesné vločky,“ říká Silvie Hašlová z Pěstírny DEPO.

Domácí lojová koule pro ptáčky

Ingredience
  • nesolený lůj nebo sádlo
  • semínka vhodná pro ptactvo

Lůj rozpustíme, ale nevaříme, aby se nepřipálil. Přisypeme semínka a promícháme.

Rozlijeme do forem (skořápky kokosového ořechu, plastové kelímky, roličky od toaletního papíru, starší květináče apod.). Pokud chceme závěs, dáme do formy ještě před nalitím směsi provázek.

Umístíme na zahrádce, do krmítka nebo na větev stromu.

Tip: Existuje i jednodušší varianta s úspěchem odzkoušená v plzeňské Pěstírně DEPO. Ruličku od toaletního papíru zlehka potřeme medem a oválíme v semínkách.

Spustit audio