Chcete se naladit na Vánoce? Zkuste Advent v Olomouci

23. listopad 2014

Vůně jehličí i punče, slavnostní osvětlení, koledy, betlémy, přátelé a blízcí. To jsou olomoucké adventní trhy. Začínají v neděli 23. listopadu odpoledne a potrvají až do 24. prosince.

Takzvanou punčovou stezku během Adventu si žádný rok nenechá ujít Olomoučan Radek Novotný. Bere to ale střídmě. Je to spíš příležitost setkat se s přáteli a popovídat si: „To je takové zpestření, člověk se zahřeje, když je nepříjemné počasí, takže je to už jakási tradice.“

A příležitostí k setkávání bude dost a dost. Na Dolním a Horním náměstí bude adventní a vánoční zboží ve 118 stáncích, z toho nabídne řemeslné a rukodělné výrobky a v 15 si můžete koupit oblíbený punč - to je ona zmíněná a dnes už tradiční punčová stezka.

Olomouci se díky atmosféře, vánočnímu programu - a hlavně kvůli nabídce několika desítek druhů punčů přezdívá malá Vídeň.

Proto sem podle organizátora adventních trhů Pavla Spáleného cíleně jezdí stále víc zahraničních turistů. „Snažíme se i tím kulturním programem zacílit na všechny věkové kategorie, protože když jsme v minulém roce zaznamenali zvýšený zájem turistů a jezdí na vánoční trhy i výletní autobusy, tak ten program jsme koncipovali tak, aby i ti návštěvníci z té větší dálky si mohli vybrat nejenom tu punčovou stezku, ale i kvalitní kulturní program.“

Na podiu pod širým nebem nebudou chybět ani populární stálice: „Určitě na vánočních trzích nemůžou chybět Flereti, kteří tady jsou už od počátku, ale je tam i Burma Jones, Petr Spálený, legenda naší populární scény, Doktor Pepe, Pavel Žalman, Pavel Dobeš…Snažíme se, aby to bylo multižánrové po celou dobu,“ dodává Pavel Spálený.

Pokud už si u stánků nakoupíte, dáte si punč nebo něco dobrého k snědku, můžete se přebytečných kalorií zbavit s přáteli - třeba bruslením na venkovním umělém kluzišti. Na zahájení vánočních trhů v Olomouci nesmí chybět slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

autor: bam
Spustit audio