Chci podpořit zemědělce živočišné výroby a ty, kteří vytváří pracovní místa, tvrdí ministr Výborný

29. únor 2024

Zemědělci požadují na vládě úlevy na sociálním pojištění nebo zrušení daní z dotací. Pokud jim nebude vyhověno, plánují další protesty v ulicích. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) popisuje, co se již podařilo dojednat a co podle něj není dobrá cesta. „Nedanění dotací prakticky znamená jejich zvýšení, takovéto zařízení je plošné a neřeší problémy středně velkých podniků,“ vysvětluje s tím, že chce úlevy zaměřit na činnosti náročné na pracovní sílu. 

Zemědělci usilují také o úlevy na sociálním pojištění. To je jedna z těch výjimek, o kterou se chcete zasadit. Koho přesně by se to týkalo?

Určitě ano. Je to cesta, která má podpořit i zaměstnanost na venkově. Uvědomme si, že většina farem, většina zemědělských podniků je dnes na venkově a ti lidé tam nemají dostatek pracovních příležitostí. A udržet tam zaměstnanost třeba i touto pomocí, touto podporou, dává i sociální smysl.

Čtěte také

Dává to smysl směrem k trhu práce a týkalo by se to všech farmářů, kteří zaměstnávají zaměstnance – jestli jednoho nebo 40, tak to už nerozhoduje. Důležité je to, že ten to není plošná pomoc. Zamýšlíme to nasměřovat k těm, kteří mají živočišnou výrobu v nějakém objemu nebo případně pěstují v rostlinné výrobě citlivé rostliny, citlivé komodity minimálně v 10 procentech oseté plochy. Čili není to plošná pomoc a zároveň pomáháme těm zemědělcům, kteří provozují činnost náročnou na pracovní sílu.

Velmi intenzivně pracujeme na úpravě antibyrokratického balíčku.
Ministr zemědělství Marek Výborný

Farmáři celkem jasně vyslovili své požadavky a hrozí, že pokud se nesplní, budou opět protestovat, a to už příští týden. Jak reálné ty protesty jsou?

To neumím říct, protože to je rozhodnutí nevládních organizací. Já v každém případě dnes budu jednat na představenstvu Agrární komory, přinesu ty první výsledky jednání.

Mohu říct, že se nám podařilo mnohé prosadit na úrovni Rady ministrů a Evropské komise. Je to otázka snížení počtu kontrol o 50 procent u AMS. Je to otázka úprav podmínek, které směřují k úvěrům, tedy ponechávání půdy ladem už v letošní sezoně. Je to otázka harmonogramu náběhu protierozních opatření a řada dalších.

Současně pracujeme velmi intenzivně na úpravě antibyrokratického balíčku v ČR. Některá opatření už byla projednána a schválena vládou minulý týden. Představím také zacílení investiční podpory v objemu cca 3 miliardy korun v letošním roce na středně velké podniky. Tam je totiž ten problém. Podařilo se nám stabilizovat malé rodinné farmy, ale ten problém je u těch podniků, kde se soustředí nejvíce na živočišnou výrobu, a to jsou ty středně velké zemědělské podniky. A tam tu pomoc skutečně zacílit musíme. Něco dohodnuto je, o něčem se ještě vede jednání.

autoři: Petr Král , zup
Spustit audio

Související