Chebané se mohou poznat na fotografiích z listopadu 1989

28. listopad 2019 08:20

Konec pádu komunistického režimu na Chebsku přibližují fotografie v klubu Galerie 4. Na snímcích jsou vidět lidé na zcela zaplněném historickém náměstí v Chebu, před chebským divadlem nebo opuštěné trabanty na silnici k přechodu do tehdejšího západního Německa. Nechybí také popsaný chebský viadukt.

Chebsko 1989

K autorům fotografií patří například Lubomír Stiburek nebo Petr Dejmek. Druhý z autorů některé své snímky koloroval, což je na první pohled vidět z jeho série nazvané Když padala hvězda. Jde o rudou hvězdu na někdejší budově chebské pošty. Výstava je zajímavá především tím, že jde o dokument doby.  

„Mezi zajímavé fotografie, které jsou na této výstavě, patří fotky ze silnice na Pomezí. Fotografovali jsme tam ještě před sedmnáctým listopadem na popud Petra Dejmka. Jednoho dne mi zatelefonoval, že od hranic až do Chebu stojí trabanty a wartburgy, které jsou prázdné a východní Němci kráčí směrem k hranicím,“ zavzpomínal Zbyněk Illek. Pro mnohé Chebany půjde při návštěvě galerie o osobní zážitek, protože se na některých fotografiích mohou poznat. 

Výstavu nazvanou Chebsko 1989 můžete vidět v klubu chebské Galerie 4 do konce roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio