Chirurgové v Olomouci dostali hybridní sál

10. listopad 2012

Nový operační sál využívají lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci. Slouží především při léčbě pacientů s onemocněním srdce a cév. Operační místnost pro takzvané hybridní výkony spojuje výhody sterilního prostředí klasického chirurgického sálu a špičkové zobrazovací techniky. Díky nim jsou lékařské zákroky šetrnější a pacient se rychleji uzdravuje.

"V rámci jednoho výkonu jsme schopni poskytnout pacientovi maximální terapii, není nutné to dělat ve dvou operačních výkonech, ve dvou anesteziích, snižujeme riziko komplikací, zkracujeme dobu hospitalizace a ve finále snižujeme i náklady na léčbu," dodal přednosta I. interní kliniky - kardiologické Miloš Táborský.

Hybridní sál je vybaven rentgenovým přístrojem, tzv. angiolinkou, kde plovoucí deska slouží zároveň jako operační stůl. To umožňuje snadno a rychle přejít z běžného výkonu na kombinovaný. Kombinované výkony se v kardiochirurgii a kardiologii používají například při náhradě srdečních chlopní.

Technologii hybridního sálu lze využít i v úrazové chirurgii. Na operačním sále mohou být ošetřeni lidé po těžkých autonehodách, kterým se kvůli prudkému nárazu natrhne hrudní aorta.

Vybudování sálu zaměřeného na hybridní výkony bylo součástí modernizace kardiovaskulárního centra FNOL v hodnotě 80 milionů korun, kterou spolufinancovala Evropská unie.

Radka Kvasničková

Spustit audio