Chloubou náchodského zámku je medvědárium. Bydlí v něm huňáči Dášenka a Ludvík

16. červenec 2018
Česko – země neznámá

Státní zámek v Náchodě navštíví ročně desítky tisíc lidí. Velká část z nich si po prohlídce vzácné památky nenechá ujít návštěvu medvědária - výběhu, ve kterém žije dvojice medvědů - Dáša a Ludvík.

Za časů, kdy Náchod vlastnil italský vojevůdce Octavio Piccolomini, si zámecká posádka pro své potěšení držela jednoho medvěda. Prý ho jednou rozdováděla tak, že on zas pro své potěšení vytloukl okna v zámecké kuchyni. Ludvík a Dáša, medvědi hnědí, kteří od roku 1995 bydlí v původním hradním příkopu, sice přitahují pozornost návštěvníků, ale žádné pozdvižení nečekejte. Pár si žije svým poměrně klidným medvědím životem, a když právě nestojí o společnost, tak se schová do svého pohodlného brlohu. 

Medvědárium na náchodském zámku pro ně bylo připravené v původním hradním příkopu o rozměrech 74 x 12 metrů už v roce 1994. Je to největší medvědinec v Čechách. Medvědí pár převzala do péče nadace „Spisovatelé za práva zvířat“ od pražského cirkusového drezéra Emila Šimka v květnu roku 1994, protože přípravy do cirkusu nezvládl. Pak byla zvířata převezena do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové do karantény.

Prolézačka dělala zlenivělým hunáčům problémy

Budování výběhu s ocelovými mřížemi bylo náročné a drahé, ale medvědům zajišťuje bezpečí a pohodlí. Nové zámecké obydlí Dášu a Ludvíka přivítalo v březnu roku 1995. Kromě prostorného kotce a velkého výběhu je vybavené i bazénkem pro základní medvědí očistu a osvěžení. Náchodským medvědům je aktuálně okolo 27 let a podle průvodce Petra Ťažkého jsou přibližně ve dvou třetinách svého života.  Aby měli víc pohybu a v příkopu se nenudili, postavili jim zaměstnanci dvorské zoo v roce 2012 mohutnou dřevěnou prolézačku s odpočívadlem. Zlenivělí chlupáči ale měli problém jak s výstupem na horní plošinku, tak s návratem na pevnou zem, dřevěná konstrukce proto byla doplněna pozvolným mostkem a prodloužena. Odborníci navíc ošetřovatelům - manželům Jarkovským doporučili, aby se šelmy snažili co nejvíce zaměstnat. Třeba tím, že jim po výběhu poschovávají potravu.

Medvědí mlsouni mají nejradši med, milují i melouny

Jak medvědí jídelníček napovídá, uživit takové dva nenasytné chlupáče je poměrně nákladná záležitost. Medvědi jsou všežravci, ale také velcí mlsouni. Svým citlivým čichem odhalí každou závadnou potravinu a v žádném případě ji nesežerou. Krmení je proto nutné pečlivě vybírat a denně vytřiďovat. Ve svém medvědím jídelníčku upřednostňují sladké ovoce jako hrušky, švestky, pomeranče, třešně, ale i kiwi, ze všeho nejvíc ale milují hroznové víno a melouny. Ze zeleniny si rádi pochutnají na celeru, petrželi, červené řepě a bramborech. V létě a začátkem podzimu, kdy kulminuje jejich příprava na zimní spánek, zkonzumují týdně kolem 200 kg ovoce a zeleniny. Maso tvoří pouze asi 20% medvědí stravy, dostávají mražené ryby, mírně povařená kuřata a vnitřnosti, občas také psí granule. Nepohrdnou ale ani chlebem, ze kterého vydlabávají střídku, rohlíky a pro zpestření dostávají menší množství sladkého pečiva. Pravidelně dostávají mléčné výrobky, hlavně tvaroh a mezi oblíbené pochoutky patří i syrová vajíčka, po nichž mají krásnou, hebkou a lesklou srst.

Pokud se rozhodnete donést medvědímu páru na přilepšenou nějaké dobroty, např. ovoce, zeleninu nebo dokonce med, pak tyto darované potraviny předejte, prosím, na správě zámku na II. nádvoří vedle pokladny.

Zámecký areál, všechna tři nádvoří, a také přístup k medvědáriu, je otevřený od šesti hodin ráno do osmi hodin večer. Za Dášou a Ludvíkem ale mohou návštěvníci přicházet kdykoliv, i cestou přes park.

Vlastníky medvědů jsou Město Náchod a Zoologická zahrada Dvůr Králové, která má zároveň na starosti veterinární dozor. Péče o medvědy zahrnuje jejich pravidelné a kvalitní krmení, zajištění stálého přístupu k pitné vodě, úklid výběhu i kotců, případné odstraňování nebezpečných předmětů, výměnu vody v bazénku, zazimování zvířat a časté a pravidelné sledování jejich chování a zdravotního stavu.

Medvěd hnědý (Ursus arctos) je známá medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největšího zemního masožravce. Žije v Evropě, Asii a Severní Americe.

https://www.zamek-nachod.cz/cs

autor: VaW
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři