Chmelnice na Hané osiřely. Po třech týdnech prací zamířily do česaček poslední štoky s chmelem

14. září 2021

Sklizeň má za sebou i největší pěstitel této plodiny na Moravě, Zemědělské družstvo Kokory. Výnosy jsou podle vedení družstva mírně nadprůměrné. Kvalita úrody naopak dlouhodobého průměru nedosahuje.

U navěšovací dráhy v česačce v Nelešovicích stojí u dvě mladé dívky. Tahají k němu chmelové liány. O kousek dál v sušárně už očesané šišky dřevěnými hráběmi rovná Emílie Mašelovská. „Musím to rozhrabávat, dávat pozor, ať mi to nejede naprázdno. Dělávala jsem tady ještě v družstvu, teď chodím brigádně,“ popisuje pracovnice.

Pomáhat při sklizni přišel i další důchodce Oldřich Temlík. Teď má v rukou speciální kovovou tyčinku napojenou na digitální měřák. „To je vlhkoměr chmele, kterým měříme vlhkost v pytlích. Děláme to ve třech místech a ta mašinka si vypočítá průměr,“ popisuje Tmelík.

Bez brigádníků z řad důchodců by se letos předseda zemědělského družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský prý neobešel. „Bez našich brigádníků z řad bývalých zaměstnanců a členů družstva si nedovedu letošní sklizeň představit. Agenturní pracovníci nemohou obsluhovat česací stroje, sušící stroje, strhávače, jezdit traktorem na poli. Jsou tu jenom na manuální práce,“ popisuje předseda.

Se sklizní je Vladimír Lichnovský spokojený. „Vždycky může být lépe. V letošním roce je mírně nadprůměrná sklizeň. Bude to asi 13 až 15 metrických centů suchého chmele z hektaru. Trošku nás zklamal obsah alfahořkých látek, protože je na celé tršické oblasti nižší. A je nižší než průměr,“ popsal předseda.

Traktory s brigádníky se do chmelnic vrátí už koncem týden. Je totiž potřeba je připravit na příští rok.

autor: kra
Spustit audio