Chodím spát se svou fantazií, říká malířka a fotografka Eva Chyťová

Eva Chyťová před několika lety opustila své zaměstnání a věnuje se naplno vlastní tvorbě, a to jak fotografování, tak malování.

Převážnou část svého profesního života spojila s Vlastivědným muzeem v Olomouci a jeho výstavním oddělením.

Absolventka oboru malba na Uměleckoprůmyslové škole v Brně má za sebou řadu úspěšných prezentací své tvorby na výstavách v Olomouci, Prostějově, Zábřehu, Plumlově a Litovli.

Jak sama říká, každý den chodí spát se svojí fantazií, která ji nikdy nezklame.

Umělecké začátky

Na otázku svého tatínka, čím bude, až bude velká, odpovídala odhodlaně a rozhodně: „Budu herečkou nebo malířkou.“ A tak se stalo, že nesplnila přání svého otce, který z ní chtěl mít lékařku. Vystudovala malbu na UMPRUM v Brně.

Od malička se pohybovala v kulturním a uměleckém prostředí, první výstavu svých kreseb měla už v roce 1980. Byla také členkou dnes už kultovního olomouckého Amatérského studia SDOS a zažila, mimo jiné, jeho nejlepší éru spojenou s autorskými muzikály a jmény Pavla Dostála a Richarda Pogody.

Pocta uměleckým osobnostem

Na jejím pověstném křesle se v olomouckém muzeu vystřídala řada zajímavých osobností, které ji v životě i tvorbě ovlivnily – Reon Argondian, Jan Saudek, olomoucký naivní malíř František Bílek, jazzový klavírista Petr Junk, fotograf Miloslav Stibor a další.

Jim také vzdala poctu ve svých obrazech. Přelomovou byla její výstava v roce 2013 v olomoucké Galerii Patro s názvem Návrat k pramenům s výrazně erotickým nábojem. Poslední dvě výstavy 2015/2016 na zámku v Plumlově a v Moravském divadle v Olomouci nesly název Mým pohledem.

Právě v nich se vyznala z obdivu ke svým uměleckým přátelům i uznávaným osobnostem, s nimiž se nesetkala – zejména ženám, které se dokázaly ve svých uměleckých oborech prosadit - jako je Frida Kahlo nebo herečka Marylin Monroe. Protože, jak říká, ženy se v životě a umění prosazují velmi těžce.

Fotografie a cestování

Osobitým pohledem zachytila Eva Chyťová své zážitky z cest hledáčkem fotoaparátu. Reportáž nebo umění? Obojí se v její fotografické tvorbě potkává. Specifickou kapitolou a jakousi srdeční záležitostí je pro ni Libanon, k této zemi má zcela osobní vztah.

Vyjádřila ho ve svých fotografiích a předala návštěvníkům své výstavy Libanon srdcem v roce 2006. O čtyři roky později následovala další fotografická výstava Cesty po Svaté zemi.

Inspirace a sny

„Pro inspiraci chodím do přírody, která mě velice nabíjí. Ve svém světě dávám prostor i mužskému pokolení, bez kterého nedokáži tvořit,“ říká olomoucká malířka a fotografka Eva Chyťová. „Fotím s velikou vášní, maluji to, co cítím.“

Přestože si jako každá žena zakládá na svém vzhledu, dokáže se vidět i zcela nekompromisním pohledem. Dokladem jsou její fotografické autoportréty, které najdete na jejích webových stránkách.

Jejím snem je navštívit rodnou zemi svérázné malířky Fridy Kahlo – Mexiko. Ráda by své postřehy zachytila jak fotoaparátem, tak na plátně.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.