Chov koní je častokrát střídáním generací, říká Stanislav Popelka

Úspěšný trenér a chovatel dostihových koní stáje Hvozd-Srdéčko u Konice za svoji kariéru nastřádal více jak tři desítky vítězství v nejvyšší kategorii. Ač mezi jeho jedničkovými vítězi najdeme i skvělého Oligarcha, vítěze Velké ceny českého turfu, který dvakrát ovládl Cenu prezidenta republiky, cílem drtivé většiny svěřenců Stanislava Popelky jsou překážkové dostihy, v nichž patří k nejvýznamnějším hráčům na českém poli.

Chov anglického plnokrevníka ve Hvozdě má ale na svědomí už táta Stanislava Popelky. Byl to ing. Stanislav Popelka, který v 60. letech minulého století ve Hvozdě u Konice postavil první boxy na zahradě rodného domu. Koncem 60. let vznikl, v objektu bývalého pastvinářského družstva zvaném Srdéčko, vzdáleném od Hvozdu necelé dva kilometry, malý hřebčín a dostihová stáj, působící pod hlavičkou JZD Bohuslavice. Ing. Stanislav Popelka pracoval v tomto družstvu jako ekonom a současně vedoucí chovu koní. V 90.letech pak koně přebrali Popelkovi do své péče.

Přísloví říká, že: „Na koňském hřbetě je ráj srdce“. Sedět na koni a užívat si jízdu, to je ovšem až třešinka na dortu a za ní jsou nekonečné hodiny práce, bez ohledu na víkendy a svátky. Popelkům se nevyhýbaly ani dramatické životní situace, kdy to vypadalo, že přišli o vše, třeba řáděním přírodních živlů, či nepřízní osudu, ale nakonec vždy dokázali zvednout hlavu, začít znovu a koně udržet a v závodním poli vyhrávat.

Více si poslechněte v rozhovoru s úspěšným dostihovým trenérem a chovatelem koní, Stanislavem Popelkou ze Hvozdu.

autor: zos
Spustit audio