Chov slepic a drůbeže se stal módním trendem. Podobně jako třeba chov včel ve městech

20. duben 2015

Málokterá potravina má tak špatnou pověst jako vejce. Několik generací vyrostlo ve víře, že jeho konzumenty nutně čeká infarkt. Současné výzkumy obrátily veřejné mínění na ruby a lidé objevují vajíčka jako jedny z nejzdravějších potravin.

A tak stále častěji můžeme vidět ve městech slepice za plotem zahrádkářských kolonií.

Drůbeží havěť všeho druhu miluje Zdeněk Knaus z Olomouce od dětství. Ve svém rodinném domku na dohled od olomouckých sídlišť si proto pořídil voliéry se slepicemi a kohouty: „Určitě je to příjemnější, než když vás ráno vzbudí budík v šest hodin. Je to takové přirozenější, když vás vzbudí ptáci nebo ta drůbež.“

Občas se sice objeví kritika sousedů: „Sem tam se stane, že si někdo stěžuje nebo podotýká, že mu tady ve tři hodiny ráno kokrhají kohouti a slepice,“ říká Zdeněk Knaus.

Zdeněk Knaus ale nad tím mávne rukou. Na svoji drobotinu nedá dopustit a to, že přinášejí i užitek v podobě zdravých a chutných vajíček bere jako bonus: „Když si uděláte domácí buchtu a máte to ze svého zdroje, tak je to příjemné. Ty slepice vyrůstají na zeleném a i když to vajíčko rozklepnete, tak je vidět, že to má úplně jiný obsah.“

Současné průzkumy navíc říkají, že lidský organismus je na vejce zvyklý a umí ho zpracovat tak, aby neuškodilo. Strach z cholesterolu je proto zbytečný. Slepičí vajíčko tak zažívá obrození. O tom, že stoupá zájem o chov slepic, ví i Vratislav Šulc z krajské veterinární správy.

Slepička

Pokud chce mít někdo svých pár slepiček na zahrádce a užívat si domácích vajíček, není podle něj žádný velký problém: „Jenom nesmí docházet k týrání zvířat. Pokud by chtěl vejce uvádět dál, ať už rozdávat, prodávat, chodit s nimi na trh, dodávat je do maloobchodní prodejny, pak už musí splnit požadavky, které jsou dány veterinárním zákonem,“ říká Vratislav Šulc.

V tom případě už je nutná registrace u Českomoravské společnosti chovatelů. Další informace pak najde na jejich stránkách.

U voliér Zdeňka Knause jde jasně vidět, když jsou slepice dobře živené, žijí na sluníčku a v čistotě, jsou to krasavice. Některá plemena jsou dokonce okrasná, ale i ta vajíčka snášejí.

autor: bam
Spustit audio