Chovatelé hospodářských zvířat z Jeseníků hlásí úřadům útoky vlků. Ochránci přírody návrat šelem do volné přírody vítají

14. červen 2023 12:51

Téměř půl milionu korun vyplatily od začátku loňského roku úřady zemědělcům z Olomouckého kraje za škody způsobené vlky. Šelmy se vrátily do Jeseníků a chovatelé hospodářských zvířat řeší, jak proti nim svá stáda zabezpečit. Ochránci jim doporučují lepší oplocení a pastevecké psy.

Petr Ševčík ze Supíkovic na Jesenicku s rohlíkem v ruce svolává své ovce. Má zhruba 50 dospělých zvířat a 40 jehňat. Na konci května stádo napadl vlk. „Asi 500 metrů od lesa zlikvidoval osm jehňat. Jedno jsme ani nenašli. Zamordoval taky jednu starou ovci, jedna je teďka v léčení. Píchám ji penicilín, snad se to povede. Jsou to ale náklady, které vám nikdo nezaplatí,“ zmiňuje.

Uhynulá zvířata zdokumentoval a požádal úřady o náhradu škody. „Kafilérka 3400 korun, léčení 3500 korun. A teď to chození kolem toho, navíc když vidíte to zbídačené zvíře… tak to je katastrofa,“ krčí rameny Ševčík.

Vlk nám tady citelně chybí nějakou dobu a je důležitý z mnoha hledisek.
Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků

Chovatel zvažuje, že pokud mu vlk zabije další ovce, s chovem úplně skončí. Že se vlci do Jeseníků vrací, oznámili před několika týdny ochránci zvířat. Podle Ondřeje Bačíka ze Společnosti přátel Jeseníků je jejich návrat velmi dobrou zprávou. „Vlk nám tady citelně chybí nějakou dobu a je důležitý z mnoha hledisek. Zejména má pozici tzv. zdravotní policie lesa, kdy redukuje počty těch slabších jedinců a nemocných zvířat u spárkaté zvěře,“ uvádí Bačík.

Chovatelům ochránci radí například pořízení pasteveckých psů nebo důkladné oplocení pastvin. Podle Petra Ševčíka to v turistické oblasti není tak jednoduché. „Já když to všechno oplotím, tak ti lidé se nedostanou nikam. Narazí na a končí,“ popisuje.

Přesto informace o možnostech oplocení chovatel zjišťuje. Pasteveckého psa si pořídit nechce, nevěří, že by šlo o bezpečné řešení pro kolemjdoucí turisty. Olomoucký kraj podle mluvčí Aleny Minxové od začátku loňského roku vyplatil chovatelům za škody způsobené vlkem téměř půl milionu korun.

„V letech 2019 až 3,21 nebyly podány žádné žádostí o náhradu škody způsobené vlkem. V roce 2022 bylo vyřízeno 23 žádostí s celkovou částku 266 500 korun a v roce 2023 bylo zatím vyřízeno šest žádostí s celkovou částkou 209 500 korun,“ informuje Minxová.

Kromě škod způsobených vlky vyplácí úřady zemědělcům odškodné například i za ty způsobené vydrou říční, bobrem obecným a kormoránem velkým. Naopak na krkavce, kteří na stáda útočí, se odškodné nevztahuje.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio