Chovatele ryb a majitele rybníků trápí sucho, nedostatek vody a sinice

29. červenec 2019

Sucho a horko každoročně trápí majitele rybníků. Se zhoršenými podmínkami se v rybářství učí hospodařit. Rybám například jejich chovatelé snižují dávky krmení. Kvůli tomu jsou ale menší. Jak vypadá situace letos, jsme zjišťovali v Šumvaldu na Olomoucku.

„Je to jiné, než to bývalo. Je to složitější, než odchováme rybu takovou, aby byla prodejná na Vánoce,“ říká majitel rybářství Martin Horák vedle jednoho ze svých rybníků v Šumvaldu. Důvodů je podle něj víc. Jedním z nich jsou vedra a sucha posledních let, kvůli kterým vysychají toky. V rybářstvích se snaží situaci přizpůsobit. Například snížením dávek krmiva.

„Největší problém je to, že jsme museli snížit obsádky ryb a musíme snížit i dávky krmení, abychom tím krmením nezatěžovali vodu. Kdyby vody bylo víc, tak ryba toho víc sní a lépe to zpracuje,“ vysvětluje Martin Horák s tím, že horka navíc způsobují rychlejší prohřátí vody, která tak ztrácí na kvalitě.

K problémům se tak přidává i výskyt sinic. „Voda ve velkých rybnících se každým rokem ohřeje o jeden až jeden půl stupně, to nebývalo a má to obrovský vliv na to, že rybníky takzvaně kvetou,“ popisuje Horák.

Do řek a rybníků se navíc dostávají nečistoty z polí a kanalizací, které splachují krátké a prudké deště. „Horší je to v upravených, narovnaných tocích, tam dochází k havarijním stavům,“ doplňuje vodař Jan Koutný z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Může tak dojít i k hromadným úhynům vodních živočichů. Letos je podle Jana Koutného Agentura zatím hlášené nemá.

autor: bas
Spustit audio