Chránění živočichové, nebo dálnice? Soud rozhoduje o žalobě ekologů proti obchvatu Přerova

28. únor 2018

Už tento týden má soud rozhodnout o žalobě organizace Děti Země proti výjimce, kterou stát udělil stavbě obchvatu Přerova. Doprava ve městě je kritická. Ekologům se ale nelíbí, že trasa dálnice má vést přes území, kde žijí chránění živočichové. Pokud soud jejich námitky uzná, stavba se může oddálit o několik let.

František je řidič autobusu na městské lince číslo 105 a lidi vozí centrem Přerova už více než dva roky. Právě projíždíme přeplněnými ulicemi. Auta a kamiony tu v kolonách stojí v každou denní dobu. „Ucpou to náklaďáky a ve finále se to ucpe všude,“ komentuje řidič. Často se tak stává, že mají autobusy zpoždění. „Někdy půl hodiny, někdy hodinu, záleží, jakou linkou jezdíte. Lidi jsou naštvaní, samozřejmě na řidiče,“ dodává pan František.

Potvrzuje to i paní Olga, která čeká na autobusovém nádraží na svůj spoj do Skok: „Samozřejmě se stává, že jsou kolony aut na Tyršově mostě, u sokolovny to bývá zacpané. Myslím si, že Přerov je na tom s dopravou velmi špatně, takže já jsem pro obchvat určitě.“

Plánovaná trasa obchvatu by měla vést kolem Dluhonic. V tamních polích ale žije několik chráněných druhů hlodavců a obojživelníků. Právě kvůli nim Miroslav Patrik z organizace Děti Země žádá změnu trasy. „Navrhujeme soudu dvě nebo tři možnosti. První možnost je, pokud tam tato trasa zůstane, aby podmínky pro stavbu zohledňovaly výskyt těch zvláště chráněných druhů organismů. A pokud soud uzná, že je možné změnit trasu, tak jsou tam navrženy dvě varianty,“ uvedl Patrik.

Hrozí další odklad stavby

To by ale podle primátora Vladimíra Puchalského ze Společně pro Přerov mohlo stavbu zdržet i o několik let. „Je pro mě významnější pečovat a odpovídat za zdraví občana, než za zdraví křečka,“ dodává.

Optimistický není ani zástupce investora, David Fiala z Ředitelství silnic a dálnic: „Pokud vyhrajeme, v uvozovkách, tak samozřejmě vedeme územní řízení, do kterého předpokládáme, že se nám vloží Děti Země. Pokud prohrajeme, tak o tu výjimku požádáme znovu. To je proces řekněme zase na roky.“

Lidé v Přerově na obchvat města přitom čekají už téměř 30 let. Soud o žalobě ze strany organizace Děti země rozhoduje ve zkráceném řízení. Verdikt by měl vynést v nejbližších dnech.

autor: kra
Spustit audio