Chřipková epidemie v Libereckém kraji je na ústupu. Některé nemocnice už povolily návštěvy

Nemocnost klesla třetí týden po sobě. Za poslední týden o 4,3 procenta na 1768 případů na 100 000 obyvatel. Hygienici přesto stále nabádají k opatrnosti.

„Vzhledem k tomu, že chřipkové viry stále cirkulují v populaci, doporučujeme obezřetnost ve vztahu k návštěvám ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Už na začátku tohoto týdne zákaz návštěv zrušila českolipská nemocnice, od soboty je možné navštěvovat pacienty také v městské nemocnici v Jablonci nad Nisou. „I nadále však žádáme návštěvníky, kteří vykazují příznaky chřipky nebo jsou již nemocní, aby chránili své příbuzné, známé či zaměstnance a s návštěvou ještě vydrželi," řekla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová. Na Jablonecku je na 100 000 obyvatel 1451 případů akutních respiračních a chřipkových onemocnění, na Českolipsku ještě méně. V nemocnicích na Semilsku a Liberecku zákaz návštěv nadále trvá.

O epidemii se hovoří tehdy, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí. Nad touto hranicí stále zůstává Semilsko a hlavně Liberecko, kde je nemocných v kraji nejvíce. Na 100 000 obyvatel je 2137 případů. V republikovém měřítku nemocnost klesla výrazněji, o 9,4 procenta. Na 100 000 lidí připadá 1316 nemocných.

Tento týden přibylo v Libereckém kraji 34 laboratorně potvrzených případů chřipky typu A, od začátku chřipkové sezony tak bylo laboratorně potvrzeno v kraji už 198 případů chřipek typu A. Převažuje vir H1N1. „U devíti osob s laboratorně potvrzenou chřipkou došlo k těžkému průběhu, který si vyžádal hospitalizaci v režimu intenzívní péče," dodala mluvčí krajské hygieny Balašová.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související