Chudobín byl sídlem panství, jehož majitelé se odpradávna střídali jako běžícím pásu

13. březen 2020

Chudobín je dnes součástí nedaleké Litovle. I když to počtem obyvatel nikdy nebyla velká vesnice, bývala sídlem panství a najdeme zde dodnes velké množství zajímavých památek.

Už první zmínka o Chudobíně pochází z poměrně raného období. Listina z roku 1200 je však falzem až ze 14. století. Nicméně brzy, už kolem roku 1204 se objevuje v dokumentech i jakýsi Střemen z Chudobína, který by měl být jedním z potomků zdejšího zemanského rodu.

Stará silnice směrem ke Konici

Zemané z Chudobína pak byli majiteli vesnice až do 15. století. Pověst o zdejším zemanu Janu z Chudobína zvaném Topor, který porazil před očima krále v souboji polského siláka Farureje, je mimochodem zaznamenána v pověstech sepsaných Martinem Strouhalem.

Torzo sv. Jana v zámeckém parku

Obec však dostala své jméno díky vlastnímu jménu Chudoba, v té době poměrně běžnému. Právě on byl pravděpodobně zakladatelem vesnice. Zdejší tvrz je poprvé doložena v pramenech k roku 1448, když Víšek ze Stříteže zapsal na chudobínské tvrzi věno své manželce Markétě z Bílé Lhoty. To už se začali držitelé zdejšího panství často střídat.

Kromě toho bylo v té době v Chudobíně také více hospodářských dvorců, které drželi příslušníci různé vrchnosti. K významnějším rodům, které se na držbě Chudobína podílely, patřili zemani ze Stříteže a také Zoubkové ze Zdětína.

Zámek je pokračovatelem někdejší tvrze ze 14. století

Chudobín byl pro většinu majitelů, jejichž střídání lze dějinami sledovat až do počátku 19. století spíše jen investicí do hospodářského zázemí. I proto zde vyrostl brzy pivovar, panská cihelna, mohutná sýpka a další provozy. Samotné panské sídlo se opravovalo jen povrchně, s výjimkou Rudolfa Kryštofa z Wittenu, který jej kolem roku 1700 tvrz přestavěl do ranně barokní podoby.

Změnu zdejšímu panskému sídlu přinesla až koupě državy podnikatelem Františkem Terschem v roce 1802, který byl později povýšen do šlechtického stavu. Ten původní tvrz v roce 1847 zahrnul do areálu a vybudoval dnešní pozdně empírovou stavbu čtyřkřídlého, dvoupatrového zámku s nízkými zakulacenými věžemi v rozích.

Zámecká sýpka je datovaná rokem 1717

Zachoval se ale i okolní park. U vrchnostenského dvora byly již v 15. století dvě užitkové zahrady. Právě z nich byl pravděpodobně v první polovině 18. století zřízen okrasný sad a počátkem 19. století tu byl vybudován i skleník. Zřejmě v souvislosti se stavbou dnešního zámku ve 40. letech 19. století, byl sad přeměněn v nynější přírodně krajinářský park, v němž je řada vzácných cizokrajných stromů. V ohradní zdi parku si v roce 1850 nechala rodina Terschů postavit osmibokou rodinnou hrobku s jehlancovou střechou zakončenou křížkem. Později byla hrobka vydrancována a vchody byly zazděny. Dochovaly se zde i hospodářské budovy.

Někdejší hrobka rodu Terschů

Součástí areálu zámku je vlastně i katolický kostel (Chudobín má kostely tři, každý jiné konfese) sv. Františka Serafínského. O původní zámecké kapli jsou zmínky již ze 17. století, kostel však byl postaven až v roce 1716. O třicet let později je datována listina potvrzující vznik přespolní kaplanky u tohoto kostela. Za dalších 40 let je zde už kaplan natrvalo a od roku 1846 pak dostává statut samostatné fary. Pravděpodobně ve stejnou dobu zde startuje i školní vyučování.

Někdejší zámecké sklepy

Část již zmíněného pivovaru, sladovny a také například zámecké sklepy na druhé straně silnice do Konice. K pivovaru přiléhala dvoukřídlá rozsáhlá budova palírny, která měla výtečnou pověst. Zbourána byla v roce 1920. Z rozsáhlého areálu někdejšího dvora se dodnes zachovala zámecká sýpka s letopočtem 1717. Kolem sýpky vede i další pozoruhodná památka Chudobína. Je jí unikátně zachovalá stará silnice, která tudy původně vedla na kopec Parduska a dále k zájezdnímu hostinci Na Pindě. Pochází pravděpodobně z roku 1875.

Pomník T. G. Masaryka z roku 1928

Dnes je Chudobín malebnou vesnicí, ale bohužel většina památek není přístupných. I tak však stojí za návštěvu.

autor: kbz
Spustit audio