Chuť Jeseníků zve na krajové speciality

15. červen 2011

Vůně Pradědovy bramboračky s houbami či paprikových plátků s připečenými bramborami dnes vítaly návštěvníky jesenických hor, kteří navštívili některé ze zdejších restaurací či hospůdek. V rámci festivalu Chuť Jeseníků budou lidé moci ve více než dvou desítkách zařízení celé léto ochutnávat jesenické speciality připravené podle starých receptů. Turistům má tato gastronomická akce hlavně připomenout zapomenuté recepty tohoto regionu.

Jesenické speciality uvařené podle nalezených receptů z archivů babiček najdou lidé i v nejvýše položené restauraci hor na vysílači Praděd. Tato jídla budou na stálém lístku, o víkendech, kdy je tady největší obrat lidí, budou přibývat další jídla, jako je šumperský perkelt či zelný guláš.

Tradiční jesenická jídla restaurace připravují z receptů, které pořadatelé akce získali prostudováním městských archivů a soukromých sbírek obyvatel jesenických hor. Mnohdy musely být původní receptury přeloženy z německých či polských originálů. Jídla přitom vycházejí ze surovin, které jsou pro Jeseníky typické. Jsou to především brambory, které byly častou součástí jídelníčků chudých horalů, ale i zvěřina, která se naopak vyjímala na stolech bohatších obyvatel. V Jeseníkách se v minulosti vařilo často také z hub či lesních plodů.

Smyslem festivalu je propagovat tradiční kuchyni Jeseníků a napomoci ji vrátit se zpět na jídelní lístky restaurací a do domácností po celých horách. Součástí akce je také soutěž s názvem Jeseníky mi chutnají, která se ode dneška až do poloviny září uskuteční ve všech restauracích zapojených do projektu. Soutěž spočívá ve sběru samolepek za konzumaci tradičních jídel Jeseníků v kterékoliv ze zapojených restaurací.

Návštěvníci restaurace poznají podle samolepky u vchodu nebo si jejich seznam mohou najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz

autor: kor
Spustit audio