Chuťově dokonalý rýžový nákyp se švestkami a ořechy upekla Jana Černá z Ústí nad Orlicí

Vylepšený rýžový nákyp podle své maminky upekla Jana Černá ve své kuchyni v Ústí nad Orlicí. Do nákypu dala nejen švestky, ale také pokrájené vlašské ořechy. Před dopečením ho zakryla sněhovou čepicí a při podávání přelila švestkovým rozvarem. Dokonalé.

Ingredience
  • Na středně velký pekáč
  • 300 g rýže
  • 1125 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g másla
  •  
  • Na žloutkový krém:
  • 90 g másla
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  •  
  • Na dokončení:
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • kůra z půlky citronu
  • 1 kg švestek
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 hrst pokrájených vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • máslo na vymazání
  •  
  • Na sněhovou čepici:
  • 4 bílky
  • 1 lžíce cukru
  •  
  • Na přeliv:
  • 150 ml šťávy ze švestek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hřebíček
  • 2 pecičky badyánu
  • kousek celé skořice
  • 1 lžička povidel
  • 1 lžička rumu

Postup

Připravíme si hrnec, ve kterém budeme vařit rýžovou kaši. Nasypeme do něj rýži, přidáme cukr, vanilkový cukr a máslo. Vše zalijeme mlékem, dáme na plotnu a vaříme za občasného míchání na mírném plamenu minimálně 1 hodinu. Mléko se musí téměř všechno vsáknout do rýže. Vytvoří se nám hebká máslovitá rýžová kaše.

Připravíme si žloutkový krém. V míse ušleháme cukr s vanilkovým cukrem, povoleným máslem a 4 žloutky. Musí vzniknout hladká žloutková pěna.

Pěnu vmícháme do vychladlé rýžové kaše. Přidáme kůru z půlky citronu a opatrně vmícháme sníh ušlehaný ze čtyř bílků se špetkou soli.

Polovinu ochucené rýžové kaše vlijeme do máslem vymazaného pekáče. Na to vyskládáme vypeckované a přepůlené švestky řeznou plochou vzhůru. Klademe je hodně těsně vedle sebe, jako bychom pekli koláč.

Švestky posypeme vanilkovým cukrem, rozdrcenými vlašskými ořechy a mletou skořicí. Zalijeme zbytkem ochucené rýžové kaše.

Pečeme při 180 °C asi 45 minut do zlatavé barvy na okrajích.

Během pečení vyšleháme sníh ze 4 bílků s troškou soli a lžící cukru. Ušlehaným sněhem naplníme cukrářský sáček a pomocí zdobičky jím ozdobíme vršek upečeného rýžového nákypu.

Takto ozdobený nákyp vložíme zpět do trouby a zapečeme při 180 °C do zlatavé barvy na vršku sněhové čepice. Trvá to asi 5 minut.

Rýžový nákyp můžeme při podávání přelít rozvarem ze švestkové šťávy. Do rendlíku nalijeme asi 150 ml švestkové šťávy. Přidáme hřebíček, badyán a skořici. Vše přivedeme k varu a část šťávy odvaříme, aby vzniknul hustší sirup.

Potom koření vyndáme, přidáme 1 lžičku švestkových povidel a rozvaříme ji. Na závěr lehce provaříme v rozvaru 1 lžičku rumu.

Jana Černá

Nákyp dělávala už její maminka. Vařila ho svým dětem a paní Černá ho teď připravuje svému vnukovi. Recept vylepšila o ořechy a sněhovou čepici.

Přivítala nás ve své útulné kuchyni, na stole bylo připravené kynuté pečivo a z lednice vytáhla výtečné domácí věnečky se žloutkovým krémem a šlehačkou. Ochutnali jsme i domácí mátový a rýmovníkový sirup.

Během pečení byl čas na příjemné povídání. Prožili jsme další pěkné odpoledne plné zážitků.

Patrik Rozehnal a Jana Černá