Chválkovická pevnost našla kupce, armáda ji šestkát zlevnila

19. duben 2015

Armáda našla kupce pro olomouckou pevnost Chválkovice. Advokátka z Olomouce je ochotná za ni zaplatit více než 12 milionů korun. Původní cena byla přitom 38 milionů, ministerstvo obrany z ní ale postupně ukrajovalo miliony.

„Vítěz nabídl částku 12 110 000, přičemž minimální kupní cena, která byla vyhlášena, byla 11 900 000,“ říká Jana Zechmeisterová, mluvčí ministerstva obrany.

O pevnost měla velký zájem i Olomouc. Podle mluvčí Radky Štědré si byla radnice dobře vědoma toho, že fort leží poblíž cyklostezky a na strategickém místě pro turismus.

Město uvažovalo, že by v něm otevřelo například pobočku dopravního centra semafor. Plány radnice ale nesplňovaly podmínky prodeje.

„Protože ty podmínky pro ten veřejný zájem byly velmi přísné, tak my jsme si už dopředu moc velké šance nedávali. Tak jako armáda využívala ten objekt pro svůj archiv, tak to by třeba byla zrovna věc, kterou by magistrát uvítal velmi. Ale to je zrovna věc, která se nemohla realizovat, protože tímto by ten veřejný zájem naplněn nebyl.“

Nakonec podle mluvčí ministerstva obrany Zechmeisterové se svou nabídkou uspěla olomoucká advokátka Lenka Mrázková. „Ministerstvo obrany evidovalo dva uchazeče, přičemž druhý uchazeč nabídl 12 milionů. Vítězka soutěže, kterou je Mgr. Mrázková z Olomouce, doložila všechny povinné doklady. Kupní smlouva už byla podepsána ministerstvem obrany a tato byla poslána k podpisu druhé straně,“ doplňuje Jana Zechmeisterová.

Jaké má s pevností plány, se ukáže v dalších měsících.

autor: tas
Spustit audio