Chybí hlavně zedníci a pokrývači, myslí si železnobrodský dobrovolník po návratu z Moravy

14. červenec 2021

Na pomoc tornádem poničené Moravě se z Libereckého kraje vydali nejen hasiči, ale také skupinky dobrovolníků. Na zkušenosti z cesty jsme se zeptali jednoho z nich, který vyrazil pomáhat se skupinou přátel z Železného Brodu.

„Seděl jsem v hospodě a kluci se tam bavili, že pojedou pomoct, tak jsem se zeptal, jestli mají ještě místo, že pojedu s nimi,“ popsal zrod nápadu vyrazit pomáhat na Moravu Vladimír Vele.

Skupina kamarádů se nejprve řídila instrukcemi z internetu, takže jeli z Železného Brodu přímo do hlavního koordinačního centra v Hodoníně. Tam se ale rozhodli, že dál budou pokračovat na vlastní pěst.

Ubytovali se proto v kempu a tam brzy zjistili, kde je potřeba přiložit ruku k dílu. Dělali prý všechno, od odklízení polámaných stromů a zničených vinic, přes čištění cihel, po nakládání nových tašek na střechu. 

„Určitě ještě tam je co uklízet, aby se tam lidé vydali. Nejvíce jsou samozřejmě potřeba řemeslníci, kteří pracují na střechách. Zedníci na dozdívání štítů a pokrývači, ti tam jsou nejvíc potřeba. Materiální pomoc nevím přesně, ale také tam chybí,“ doplnil Vele. Pokud někdy nastane podobná situace, velice rád prý znovu vyrazí pomáhat.

Spustit audio

Související