Chystáte se o prázdninách na dovolenou do zahraničí? Cestovní kanceláře podražily až o 15 procent

17. červen 2023

Taky o těchto prázdninách vyrazí řada rodin na dovolenou do zahraničí. Počítat ale musí se zdražením. Například cestovní kanceláře z regionu navýšily v průměru ceny o deset až patnáct procent. Mnozí čekají na last minute nabídky nebo vyrazí na dovolenou mimo hlavní sezonu.

Podle zástupců cestovních kanceláří letošní zájezdy podražily o zhruba deset až patnáct procent. A mnozí zákazníci na to reagují snahou ušetřit. Někteří čekají na zmíněné last minute nabídky nebo si kupují kratší dovolené. Část klientely se pak snaží vyšším cenám předejít včasným objednáním zájezdu.

„Prodali jsme už zájezdy i na příští rok. Tím pádem je tam levnější cena letenek a klienti si mohou vybírat to, co jim vyhovuje. Mohou mít zájezd přesně podle svých představ,“ přibližuje Ida Wiedermanová, vedoucí jedné z olomouckých cestovních kanceláří.

Autobusový zájezd ve snaze ušetřit

Někteří klienti cestovních kanceláří si pak ve snaze ušetřit místo pobytové dovolené u moře letos radši dopřejí jen několikadenní zájezd v dojezdové vzdálenosti autobusem nebo autem. Na takové dovolené se zaměřuje cestovní kancelář v Litovli, kde se váhavost zákazníků kvůli cenám projevuje pomalejším zaplňováním zájezdů.

„Pociťujeme to tak, že ten daný zájezd není naplněný. U dovolených cítíme, že lidé nyní vybírají spíš září, červen, protože ty ceny jsou trošku levnější,“ popisuje zaměstnanec kanceláře Viktor Kohout.

I přes vyšší ceny ale podle zástupců cestovních kanceláří chuť lidí vyrazit na dovolenou výrazně neklesá.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio