Cibule, petržel nebo mrkev. Začátek samosběru u Vojnic nalákal davy lidí, dopravní kolaps řešila i policie

24. srpen 2023 10:35

V těšetické místní části Vojnice na Olomoucku začal ve středu samosběr zeleniny. Zájem o něj byl hned první den obrovský. Situaci dokonce řešila policie, kvůli zablokovaným příjezdům k polím uzavřela na zhruba hodinu silnici mezi Ústínem a Vojnicemi.

Největším hitem prvního dne samosběru zeleniny u Vojnic byla cibule, lidé si ji odnášeli ve velkém. V bednách, pytlích nebo taškách měli i mrkev, petržel, dýně a další druhy zeleniny. Vše od devíti do patnácti korun za kilo. 

Zatímco někteří si nesli plné bedny, jiní odcházeli s prázdnou. Samosběr vzdali kvůli dlouhým frontám. „Minulý rok jsme byli až čtvrtý den a bylo to bezvadné. Cibule byla dobrá, vydržela až do jara, proto jsme si řekli, že pojedeme zase. Ale nedá se nic dělat, koupíme jinde,“ uvedla Tamara Vymolová, která dojela do Vojnic od Prostějova.

Naopak místní si mohli zeleninu nasbírat už během uplynulého víkendu, organizátor samosběru jim tak chtěl trochu kompenzovat komplikace, které davy lidí přináší. „Využili jsme toho, v sobotu to bylo docela v klidu, ale i tak tu bylo dost lidí. Každý má nějakou rodinu, dá vědět svým známým. Taky jsem tu měla kamarádku z Přerova,“ říká jedna z místních Marie Protivánková.

Zemědělce Ladislava Kašpara, který samosběr organizuje, se Českému rozhlasu na rozhovor zastihnout nepodařilo. První den se věnoval koordinaci lidí a řízení dopravy na místě. Na pomoc mu přijeli i policisté.

„Podle odhadu z místa bylo v okolí samosběru obousměrně zaparkováno několik set automobilů. Policisté na místě celou situaci řešili a vzhledem k okolnostem uzavřeli na zhruba hodinu silnici mezi Ústínem a Vojnicemi,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio