Číčánková polévka je rychle hotová a chutná. Naučila nás ji vařit Zdeňka Majerová z Dobřan

Číčánková polévka zaujala naši porotu už svým názvem. Ale za pozornost stojí i pro svou jednoduchost a řadu chutí. Najdete v ní zeleninu, cibuli, česnek, houby i bramborové nočky. Recept má po své prababičce Zdeňka Majerová z Domu s pečovatelskou službou v Dobřanech.

Číčánková polévka

Ingredience:

1 polévková lžíce sádla
2 litry vody
1 lžíce soli
1 hrst majoránky
1 lžička kmínu
½ lžičky pepře
1 malá cibule
3 stroužky česneku
1 větší hrst sušených hub
2 malé mrkve
1/8 celeru
1 petržel
případně 1 hrst krup

Na číčánky:

3 větší brambory
1 vejce
4 lžíce polohrubé mouky

Postup

Do hrnce dáme lžíci sádla. Na něm orestujeme nejprve lehce nakrájenou cibuli a potom přidáme i nadrobno nasekaný česnek. Přidáváme ho později, aby nebyl trpký.

Cibuli usmažíme s česnekem jen lehce dozlatova. Když začnou kraje cibulky zlátnout, zalijeme ji horkou vodou. Pak přidáme všechnu zbylou zeleninu nakrájenou na jemné proužky. Koření a houby přidáme později, aby se provařily.

Na nočky si nastrouháme syrové brambory na nejjemnějším struhadle (na hvězdičkovém). Nastrouhané brambory přes plátýnko zbavíme vody, přidáme polohrubou mouku a vejce. Směs zpracujeme do tužšího těsta.

Dvěma lžícemi vytvoříme nočky, které zaváříme v polévce. Noky vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Dochutíme solí a pepřem.

Zdeňka Majerová

Recept má po své prababičce, která se narodila v roce 1871 v Běšinách. Bramborovým nočkům v polévce se říká číčánky, odtud tedy jméno polévky. Jinak se jí také říká šumprlíková polévka.

Paní Majerová nás přivítala ve svém malém, ale útulném bytečku v Domě s pečovatelskou službou v Dobřanech na Plzeňsku. Její oblíbenou barvou je zelená, proto měla radost i z našich zelených dárků Pochoutkového roku. Také ráda zpívá s Dobřanskými babičkami a zazpívala i nám.

Patrik Rozehnal a Zdeňka Majerová