Cihlobraní v Novém Městě pod Smrkem: Zrecyklovaný stavební materiál pomůže na Moravě

12. červenec 2021 09:37

Jak přiložit ruku k dílu a pomoci obnovit poničené domy tornádem a přitom nejezdit na Moravu? S dobrým nápadem přišli starostové z Frýdlantského výběžku. Zorganizovali v Novém Městě pod Smrkem v areálu bývalé textilní továrny cihlobraní.

V ruinách staré fabriky se v neděli 11. července sešlo na padesát dobrovolníků. Vybaveni majzlíkem, kladivem nebo sekerkou vybírali a čistili cihly, které pošlou do obce Hrušky na Břeclavsku poničené červnovým tornádem.

„My jsme tam měli původně odjet, ale náš odřad byl zrušený. Tak aspoň, když nemůžeme pomoct přímo tam, tak alespoň takhle na dálku,“ uvedl jeden z dobrovolných hasičů z Hejnic, který v neděli také v Novém Městě pod Smrkem pomáhal.

„Ty cihly, co tady leží, tak z nich se budeme snažit vybírat ty ostře pálené. Rozdíl mezi ostře pálenou a takzvanou vepřovicí, co my říkáme, tak je v tom, jak zvoní. Ty ostře pálené krásně zvoní a nejde je snadno rozbít,“ dával nezávislý starosta Kunratic Milan Götz dobrovolníkům instrukce, jaké cihly vybírat.

Dobrovolníci museli dávat pozor, protože cihly hledali v hromadách sutě, ve které byly třeba i střepy skla nebo hřebíky. Snažili se přitom vybírat cihly celé, co nejméně poškozené, aby do obce Hrušky poslali co nejkvalitnější stavební materiál.

Zatím mají připravených 15 palet, na každou z nich by mělo přijít 300 cihel. Na Moravu chtějí starostové z Frýdlantska v nejbližších dnech poslat dva kamiony, jeden s cihlami a druhý s dalším sesbíraným materiálem.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související