Čínština táhne studenty i byznysmeny. A naučit se dá i v Olomouci

6. listopad 2013

Právě dnes v Olomouci končí další z tradičních festivalů Měsíc čínské kultury. Pravidelně každým rokem jeho organizátoři přibližují exotickou zemi prostřednictvím koncertů, přednášek, workshopů nebo ochutnávek čínských specialit. Také o výuku čínštiny je stále větší zájem.

Čínština je nejrozšířenější jazyk na světě, používá ji každý šestý člověk na zeměkouli a je jedním ze šesti oficiálních jazyků OSN. I v rámci České republiky upřednostňuje řada zájemců o zaměstnání uchazeče se znalostí čínštiny, rok od roku se totiž zvyšuje počet obchodních vztahů s Čínou.

Čínský pozdrav „Dobrý den" můžete v Konfuciově akademii v Olomouci slyšet stále častěji. Zvládat čínštinu je možná v Evropě tak trochu móda, určitě ale také užitečná věc.

O certifikované jazykové kurzy je proto podle ředitelky instituce Lucie Laníkové stále větší zájem:

„Hlavně jsme v létě nabídli zájemcům o čínský jazyk bezplatné kurzy, kde si týden mohli vyzkoušet, co to je začít se učit čínštinu. A poté se k nám mohli přihlásit na placené kurzy. Jsou plně obsazeny, zájem mezi studenty i veřejností je.“

Kromě studentů se ale mezi zájemci stále víc objevují nejen turisté, ale i byznysmeni:

Logo

„Klienti u nás na Konfuciově akademii patří i k podnikatelům, ale učí se čínštinu spíše ze zájmu, protože cítí, že pokud pojedou do Číny a budou znát čínskou etiketu, tak je to pro ně mnohem prospěšnější v byznysu.“

Pokud vás čínština láká, ale máte strach ze složitého fonetického a znakového systému, zahoďte obavy za hlavu. Základy prý zvládnete během několika měsíců:


Čínština je jazyk ze sino-tibetské jazykové rodiny, kterým se mluví zejména v Číně, na Tchaj-wanu, v Singapuru, Malajsii a v čínských komunitách v zahraničí. Zapisuje se čínskými znaky, které mohou být přečteny v jakékoli výslovnosti, tj. v kterémkoli čínském dialektu.

„Myslím, že nejjednodušší znalost toho: ‚Dobrý den, jsem z České republiky‘ a dalších pár frází je schopen člověk zvládnout v řádu pár měsíců,“ míní Laníková.

Konfuciova akademie v Olomouci ale nenabízí jen jazykové kurzy. Její nabídka je mnohem širší:

„Nabízí také poradenský servis - jsme k dispozici také firmám a organizacím, které potřebují poradit s vycestováním do Číny nebo s jednáním s čínským partnerem. Jsme schopni poradit ohledně čínské etikety, jak jednat s obchodním partnerem v Číně. Případně pomáháme Univerzitě Palackého a jejím fakultám v navazování dalších kontaktů s univerzitami v Číně a při vyřizování dalších formalit ohledně smluv,“ dodala Lucie Laníková.

Pokud jste se zbavili obavy ze složitého čínského jazyka, za několik dní se i vy můžete rozloučit se svými známými čínským "na shledanou".

autoři: bam , mkp
Spustit audio