Cirkusy už na městském pozemku v Zábřehu stávat nebudou. Důvodem jsou stížnosti i etické otázky

Zábřežská radnice už nebude pronajímat veřejné plochy cirkusům. Rozhodli o tom radní na základě podnětů některých obyvatel. Důvodem je podle nich nedostatek parkovacích míst, zápach a poslední dobou i stále častěji diskutovaná etická stránka. K rozhodnutí přispěly nedávné události spojené s nelegálním vývozem tygrů.

„Když je teď venku na slunci 40 stupňů, tak je to hnusné, je mi těch zvířat líto a přijde mi to zbytečné,“ myslí si studentka Aneta, která v médiích sleduje kauzy spojené s právy zvířat. Stojíme spolu hned u velké štěrkové plochy, kterou město cirkusům pronajímalo. Lidé ji obvykle využívají jako parkoviště.

Podle lidoveckého starosty Františka Johna to byl jeden z dalších důvodů, proč se rada rozhodla veřejné prostory pro zvířecí show už neposkytovat. „Ta auta potom zase neměla kde parkovat. Další problémy vyvstávaly s hygienickým zabezpečením, protože exkrementy přes tu podestýlku protékaly dál. Kousek odtamtud je školka, takže jsme registrovali stížnosti. A takovým tím aktuálním důvodem je otázka přijatelnosti cirkusu, drezur,“ uvedl starosta.

Manažer cirkusu: O drezury je zájem

Podle některých provozovatelů cirkusu ale lidé mají o ukázky drezury pořád velký zájem. „Kdyby lidi cirkusy nechtěly, tak do cirkusů nechodí. Když nebudou chodit lidi, tak přirozeně ty cirkusy vymřou, protože nemají žádné dotace, nejsou ničím podporované, žijí ze vstupného,“ tvrdí Patrik Joo, manažer a krotitel šelem cirkusu Jo-Joo.

Zvířatům chovaným v zajetí podle něj drezura zajišťuje pohyb. „U nás jsou otevřené tréninky. Kdo má zájem, může přijet, může tady stanovat, aby viděl, jak to funguje. Když půjdete k nám na vystoupení pětkrát za sebou, tak pokaždé to vystoupení bude jiné, jelikož vycházíme z toho, co to zvíře chce zrovna dělat,“ dodal Joo.

S tím souhlasí například pan Jaroslav, který na cirkusové show v Zábřehu pravidelně bere svoje vnoučata a pravnoučata: „Když máte psa, taky si ho musíte vycvičit, tak jako tygra, koně, všechny.“

Podle radnice si ale můžou provozovatelé cirkusů stále pronajímat soukromé prostory. Na parkovišti naproti školce a stadionu by se ale časem stejně nedalo vystupovat. Město tam plánuje v příštích letech vybudovat dopravní terminál

autor: sol
Spustit audio