Členové divadelního spolku Motýle a včele nastudovali původní český muzikál Chlapec a hvězda

25. únor 2020

Divadelní spolek studentů Univerzity Palackého, který tvoří poloprofesionální herci, ale taky třeba posluchači práv, zařadil do svého repertoáru původní český muzikál. Jmenuje se Chlapec a hvězda a podle členů spolku byste neměli čekat nezávaznou zábavu. V úterý večer si můžete zajít na první reprízu představení.

„Je to takové scénické pojednání o cestě mezi životem a smrtí, je to poměrně vážné téma, hodně se tam filozofuje. Baví se o tom, co je život a co je realita. Je to příběh kluka, který se rozejde na party se svou přítelkyní a potom ho srazí auto. To, co se odehrává na jevišti, se odehrává v nějaké jeho iluzivní představě o kómatu,“ říká režisér a autor muzikálu Matěj Tauš.

Muzikál Chlapec a hvězda

Kdo tedy čekal lehký, oddechový, roztančený muzikál, mýlil se. „To téma vzniklo tím, že můj táta se kdysi dávno vyboural v autě a byl nějakou dobu v umělém spánku a pak mi vyprávěl, jako stavy prožíval,“ dodává Tauš.

Zhruba patnáctičlenný ansámbl tvoří z devadesáti procent neherci. Například student čtvrtého ročníku práv Petr Konečný. „Matěj mi právě o tom muzikálu řekl. Já jsem hrál v punk-rockové kapele a zpíval folk. Pan režisér po mně chtěl ten prostředek, ten popový zpěv,“ popisuje Konečný. Muzikál a studium práv prý zvládal dohromady horko těžko. „Drtivá většina zkoušek byla přes zkouškovém období, které u nás ve škole bývá dost náročné, takže jsem ze studovny utíkal sem a zase zpátky,“ dodává Konečný.

Ještě krátké vysvětlení k názvu divadelního spolku. „Původní náš pracovní název byl Motýle a včele, protože u nás musí mít každý spolek nějaký název a tenkrát nás pobavil pan premiér svými výroky o motýlech, pak jsme se přejmenovali na Hudebně-dramatickou laboratoř, z čehož mají někteří ještě větší legraci než z těch motýlů,“ přibližuje Tauš.

Univerzitní divadelní spolek už teď podle Matěje Tauše připravuje další inscenaci, tentokrát inspirovanou folklorem. „Nazvali jsme to scénické oratorium, ale bude to takové přenesení slováckých hodů na prkna. Budou to největší folklórní šlágry napasované na hodinu a tři čtvrtě dlouhé představení,“ uzavírá Tauš.

Vraťme se ale k současnému muzikálu spolku Motýle a včele zvaného Hudebně-dramatická laboratoř. Úterní repríza začíná v 19 hodin.

autor: bam
Spustit audio