Členové okrašlovacího spolku Lubavia obnovili na Libavé dva dřevěné kříže

26. říjen 2019

Jahnův kříž a kříž u Jestřabí vztyčili členové okrašlovacího spolku Lubavia ve výcvikovém prostoru Libavá. Stojí v místech u zaniklých obcích, které koncem čtyřicátých let minulého století musely ustoupit budovaném vojenskému výcvikovému prostoru. Výrobu křížů podpořili organizátoři akce Bílý kámen.

Nový kříž ve vojenském prostoru Libavá

Osm a půl metru vysoký kříž u Jestřabí je vyrobený z modřínu. Stojí v místě, kde ještě před osmdesáti lety bylo rozcestí před obcí. Původní kříž byl ale dubový.

„Když v osmašedesátém přišli Rusové, tak ho uřezali a ten kříž zmizel. Přesunuli si ho a udělali si z něj takový orientační bod. My jsme hledali místi, kde původně stál a náš člen Pavel Petržela vykopal základ kříže a tak jsme ho na stejném místě obnovili. Historicky tady sál a teď tu stojí dál,“ říká Jindřich Machala z okrašlovacího spolku Lubavia.

Kdo a kdy původní kříž v Jestřabí postavil dnes už nikdo neví. Obec se po válce stala součástí výcvikového prostoru a její němečtí obyvatelé se museli vystěhovat. Místo, kde žily téměř čtyři stovky lidí je už dávno srovnané se zemí.

Nový kříž ve vojenském prostoru Libavá

„Jestřabí, německy to byl Habicht, byla poměrně velká farní obec, ke které bylo přifařeno několik obcí, například Hlubočky než měly vlastní kostel, Nepřívazy, Varhošť. Takže kříž sloužil těmto vesnicím,“ ukazuje historik Pavel Petržela.

Kříž stojí uprostřed výcvikového prostoru. Lidé tak mají možnost dostat se k němu jen jediný den v roce. A to v rámci turistické akce Bílý kámen. Přesto má jeho vztyčení význam. „Libavánení mrtvá, ale je tady spousta hřbitovů a také lidí, kteří čekají na naši návštěvu a modlitbu,“ říká děkan Jan Kornek.

Okrašlovací spolek Lubavia spolu s organizátory akce Bílý kámen chtějí v opravách památek na Libavé pokračovat. Příští rok plánují obnovit kamenný kříž u Varhoště.

autor: kra
Spustit audio