Co bude s hejčínským „Golemem“? Ve hře jsou byty, kanceláře, ale také demolice zchátralé budovy

8. červen 2022

Vedení Olomouce řeší, co by se mělo stát s hejčínským Golemem. Tak místní přezdívají budově, kde v minulosti sídlila přírodovědecká fakulta univerzity Palackého. V posledních letech místo chátrá. Město zvažuje demolici stavby, ale i její kompletní rekonstrukci.

„Přírodovědecká fakulta, to si pamatuju. Byla tak pět let v provozu, pak to udělali na ulici 17. listopadu,“ vzpomíná paní Anna před hejčínskou budovou, které místní říkají Golem. Uvítala by, pokud by roky vybydlený areál opět ožil. Podobně to vidí i pan Jan. „Opravit, něco tam vybudovat. Ať páni nahoře rozhodnou, co je potřeba v této části města udělat,“ říká.

Zchátralá budova v městské části Olomouci Hejčín přezdívaná Golem

Alespoň částečně ale bývalá budova přírodovědecké fakulty v Hejčíně využívaná je. Přízemí prozatímně využívá olomoucká charita jako sklad nábytku pro lidi v nouzi. Před nedávnem vedení města zvažovalo, že by mohlo místo sloužit jako zázemí pro uprchlíky. „Situace se radikálně změnila. V našem regionu je situace klidná, běženci se tady nehromadí,“ popisuje olomoucký primátor Miroslav Žbánek z ANO.

Osud budovy je aktuálně nejasný, ve hře je její demolice, ale i přestavba například na byty pro seniory nebo budovu magistrátu, kde by mohl zázemí najít odbor sociálních věcí či neziskové organizace. „Odbor sociálních věcí o ten objekt projevil zájem s tím, že by tu mohly vzniknout byty pro seniory, případně pro handicapované občany. Je tu výtah, který lze zprovoznit. Mohlo by tu být 20 až 30 bytů. A zároveň by vedle těch bytů mohly vzniknout prostory, které by mohly nabízet občanskou vybavenost,“ uvádí Žbánek.

Osud budovy? Napoví investiční záměr

Jasněji by mohlo být po zpracování investičního záměru. „Záměr by měl posoudit, jestli ten dům lze například vybourat na skelet, přestavět ho a co by to stálo. A co by proti tomu stálo ve stejné hmotě a metrech čtverečních využité plochy ten objekt zbourat a postavit úplně nový na zelené louce,“ vysvětluje primátor.

Schválení vyhotovení investičního záměru by měli projednávat radní na jednom z červnových jednání.

autor: bas
Spustit audio