Co je těžší? Vyrobit pivo nebo pálenku?

3. listopad 2018

Uvařit pivo je rozhodně těžší, než vypálit kvalitní pálenku. Takto odpověděl majitel Palírny a pivovaru Žlebské Chvalovice Jaroslav Kutílek. Podle něj jsou kvasné procedury v palírně předem dané.

„Do ovoce nasypete kvasnice a čekáte, až proběhne kvasný proces. Všechny hodnoty jsou dané a postupuje se podle tabulek, dnes už v elektronické podobě.  Ale při výrobě piva stačí jedna malá chyba a celá várka je zkažená.

Jaroslav Kutílek založil palírnu ve Žlebských Chvalovicích v roce 1993 se svým otcem. Začínali úplně od píky.  Od zkušené, lety prověřené firmy na Moravě, zakoupili technologii a odjeli na školení na Moravu. 

Kutílkovi pálili nejdřív z vlastního kvasu, teprve později se odvážili skutečně podnikat. Dnes se mohou pochlubit několika tituly Šampion koštu, což je celorepubliková soutěž o nejlépe hodnocený destilát.

K palírně přidali pivovar

Pivovar vybudoval Jaroslav Kutílek ve Žlebských Chvalovicích v roce 2010. „Založil jsem ho proto, abychom měli celoročně co dělat. V zimě pálíme, v létě vaříme pivo a pořádáme spoustu akcí pro lidi. Přijeďte se podívat,“ zve do Žlebských Chvalovic Jaroslav Kutílek.

Kamarád sládek

Pivo naučil Jaroslava Kutílka vařit jeho kamarád sládek. A zadarmo. Proto i on rád naučí vařit pivo ostatní, s žádnou recepturou se netají.  Jeho piva získala už několik ocenění.  Dokonce díky němu vznikl pivovar v Maďarsku a na Ukrajině.

Zelený chmel na Vánoce

Ve Žlebských Chvalovicích si pěstují dokonce vlastní chmel. Právě z něj bude Jaroslav Kutílek vařit slavnostní vánoční várku tzv. Zelený chmel z čerstvého domácího chmelu.

„Vařit pivo v domácích podmínkách, to podle mě není ono. Ale na druhou stranu znám domácí vařiče piva, kteří to umějí a mají to vychytané, ale když o sobě někdo tvrdí, ž vaří dobré pivo, moc tomu nevěřím,“ říká Jaroslav Kutílek a vysvětluje, proč:

„Kamarád sládek, který vaří pivo 40 let, říká, že to stále neumí. Je tolik operací, kdy pivo můžete zkazit. Musíte mít kvalitní suroviny - chmel, slad a vodu. A pak vychytávat receptury, hlídat časy, teploty, atd. Potom musíte provést pivo kvasným, ležáckým a stáčecím procesem. Každá, byť sebe menší  chybička,  je pak na chuti znát,“ uzavírá majitel Palírny a pivovaru ve Žlebských Chvalovicích Jaroslav Kutílek.

autor: jsl
Spustit audio