Co památkářům trvá měsíce, dokážou za den. Interiér barokního kostela ve Staré Vodě mapují drony

29. červenec 2021

Barokním kostelem svaté Anny a svatého Jakuba ve Staré Vodě na Libavé před pár dny prolétávaly inteligentní drony. Experti detailně prohlíželi celý vnitřek chrámu, který za komunismu poničili vojáci sovětské a československé armády.

Uvnitř kostela kolem zdí krouží dva drony. Jeden větší, který nese kameru, odstartoval z místa před bývalým oltářem. Menší vzlétl z boční části kostela a blíží se k většímu dronu, aby mu osvětlil ty části památky, které má za úkol nafotit.

Fotíme v detailu objekty, které jsou obtížně přístupné. A hlavně z různého úhlu, což ze země nedokážeme. V každém objektu automaticky děláme i 3D sken, který pak slouží pro virtuální prohlídku,“ přibližuje Martin Saska z fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Rychlejší a efektivnější

Projekt je výjimečný v tom, že se drony v interiérech objektů dokážou pohybovat samy bez pilota po předem určené trase. Dokážou rozpoznat i neočekávané překážky. Celý proces je podle Sasky navíc rychlejší než za použití klasických metod.

Kostel ve Staré Vodě ve vojenském prosotoru Libavá

Aby památkáři dokázali nasnímat fotografie obtížně přístupných míst, museli by kostel uzavřít a postavit tu lešení. To trvá určitou dobu a stojí to peníze. Během jednoho dne jsme teď dokázali nasnímat tolik informací, jako se památkářům před pár lety podařilo za tři měsíce.“

Kostel ve Staré Vodě využívají experti jako testovací, kde svou technologii zkoušejí přímo na místě. Církev totiž chrám nevyužívá a interiér není opravený. V případě nehody tak nehrozí poškození památky.

Spustit audio

Související