Co pro turisty chystají v Bavorsku a Sasku. Medailonek opavského rodáka, průkopníka železobetonových mostů Friedricha Hartmanna

24. březen 2023

O uplynulém víkendu se na pražském výstavišti konal tradiční turistický veletrh Holiday World, kde se krom domácích představují také zahraniční regiony.

Magazín pro německou menšinu se tam jako obvykle vypravil a navštívil stánky naši sousedů – Bavorska a Saska. V saském stánku jsme k mikrofonu pozvali Jense-Michaela Bierka z turistického infocentra v Budyšíně. V tom bavorském jsme hovořili se Simonou Fink z koordinačního místa Bavorsko-Česká republika se sídlem v Regenu.

Ve výročí týdne představujeme stavebního inženýra Friedricha Hartmanna. Narodil se 29. března 1876 v Opavě. Vystudoval stavební inženýrství a zabýval se především mostními konstrukcemi, zejména těmi železobetonovými.

Přednášel nejprve na německé vysokém učení technickém v Brně, během 1. světové války na vojenské akademii v Mödlingu a nakonec na Technické univerzitě ve Vídni, kterou ve 20. letech jako rektor vedl.

Do historie se zapsal jako průkopník železobetonových mostních konstrukcí a autor řady uznávaných publikací na toto téma. Vídeňská technická univerzita na jeho počest pojmenovala jeden ze svých přednáškových sálů.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio