Co udělat pro bohatou a kvalitní domácí sklizeň zeleniny, radí zahradnice
Je ideální čas zajít do zahradnictví a vybrat si sazenice zeleniny. Nějakou tu papriku, rajče nebo salát pro dopěstování na zahradě nebo ve skleníku. Sortiment je teď nejširší. Podle čeho se při výběru sazenic řídit a co udělat pro úspěšnou, tedy bohatou a kvalitní domácí sklizeň zeleniny, poradila zahradnice Michala Brabcová.
Sazenice by už na první pohled měla vypadat zdravě, mít svěží zelený list, stonek by neměl být vytažený, měl by být rovný a rostlina bez škůdců. „Zákazníci často sáhnou po sazenici, která už kvete. To ale v této chvíli není žádoucí. Takovou sazenici bych si nevybrala.“
Ti, kteří si sadbu vypěstovali ze semínka, už mohou začít s prvním hnojením. Zahradnice doporučuje organická hnojiva. „Zároveň doporučuji pokračovat v probiotické zálivce. Pokud jste ji neaplikovali už od doby prvních děložních lístků, měli byste s ní začít co nejdříve.“
Aby se sazeničky doma za oknem nevytahovaly (z důvodu vyšších teplot), nezapomínejte jim větrat. Přes den už je můžete začít otužovat. Na venkovním stanovišti, které neleží na průvanu, kam nesvítí přímé slunce, ale je tam dostatek světla.
V teplejších lokalitách už můžete sazeničky přesazovat na cílové místo do skleníků či pařenišť. Nezapomínejte však hlídat teplotu, která by neměla dlouhodobě klesat pod 10 stupňů Celsia.
„Určitě doporučuji vyštipovat květy a u rajčat zálistky. Aby se rostlina soustředila na tvorbu kořenů, nikoliv plodů a nasazování květů. Pokračujte v kontrole škůdců, v tuto dobu se můžou objevovat mšice a svilušky. Pokud nepěstujete velké množství rostlin, místo použití chemických pesticidů zbavujte rostlinu škůdců mechanicky. Okurky můžete preventivně postříkat proti houbovým chorobám.“
Související
-
Vyvýšené záhony - současný hit, který znaly už naše babičky
Na sociálních sítích teď frčí fotografie s vyvýšenými záhony ohraničenými dřevem, proutím nebo kameny. Zahradník František Hlubocký vyvýšené záhony používá už třicet let.
-
Každou krávu znám jménem, říká ekofarmář od Tiché Orlice
Zemědělství je tvrdá dřina. Své o tom vědí manželé Podstavkovi. Poctivá práce ale přináší radost a každé zvíře je u Podstavků téměř členem rodiny.
-
Na své zahradě neryje ani nepoužívá postřiky. Přesto jí všechno vzkvétá
Adéla Hrubá je permakulturní designer. Jednoduše řečeno vytváří zahrady přirozeným a chytrým způsobem. Nejde jen o zahradničení, ale o fungování celého hospodářství.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.