Co zatím víme? Evropa vyzývá ke klidu zbraní, Amerika má ještě čas situaci dál neeskalovat

8. leden 2020

Evropská komise vyzvala k okamžitému klidu zbraní na Blízkém východě.

Reagovala tak na noční odvetný útok Íránu proti americkým jednotkám na vojenských základnách v Íránu. Kvůli vyostřené situaci se eurokomisaři sešli mimořádně.

Čtěte také

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala k okamžitému klidu zbraní.

„Ve výzvě ale nijak nezmínila, ani nepodpořila, dlouholetého spojence Evropy Spojené státy americké. Nezazněly ani žádné konkrétní kroky, ale je třeba dodat, že se eurokomisaři sešli ještě před stále očekávaným projevem amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ říká ve speciálu Plusu zpravodaj Českého rozhlasu při EU Viktor Daněk.

Je čas na smír

Ředitel Centra blízkovýchodních vztahů CEVRO Institut VŠ Tomáš Kaválek si myslí, že vláda v Teheránu, „oproti rétorice, kterou jejich představitelé volali (hned po útoku na Solejmániho), tedy po zásadní pomstě a odvetě,… tak současná situace dává USA prostor se zastavit a zamyslet se nad tím, jak dál reagovat. A jestli budou chtít situaci dál eskalovat, nebo ne,“ myslí si.

Hosté speciálu:
blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček
Viktor Daněk, zahraniční zpravodaj
Jakub Lucký, redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu
ředitel Centra blízkovýchodních vztahů CEVRO Institut VŠ Tomáš Kaválek

Celosvětové reakce a další shrnutí celého konfliktu si poslechněte v audiozáznamu speciálu. Ptal se Jan Burda.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.