ČSSD v Olomouckém kraji posvětila koalici s KSČM

30. říjen 2012

Olomoucký kraj má definitivně levicovou vládu. Sociální demokraté včera posvětili dohodu s komunisty. Koaliční smlouvu podepíší příští pondělí. ČSSD obsadí v krajské radě 9 křesel, KSČM získá dva posty. Hejtmanem Olomouckého kraje se stane Jiří Rozbořil.

Lídr ČSSD a budoucí hejtman Jiří Rozbořil ocenil povolební jednání s KSČM. "Rozpory nebyly téměř v ničem. Jednali jsme také o tématech, která nebyla zahrnuta v programech jednotlivých stran. Šlo například o letiště Bochoř, likvidaci odpadu, témata dopravy nebo školství," uvedl Rozbořil.

Sociální demokraté budou mít v krajské radě 9 náměstků, komunisté dva. Jiří Rozbořil ve funkci hejtmana bude mít na starosti například krizové řízení, investice, finance či evropské programy. K ruce mít šest náměstků, o jednoho méně než vloni.
Ve vedení kraje přitom zasednou staronové tváře. Michael Fischer zůstává náměstkem zdravotnictví, Yvona Kubjátová bude mít stále na starosti odbor sociálních věcí, Radovan Rašťák odbor kultury a Alois Mačák dopravu.

Komunisté budou mít náměstka v resortu školství. Stane se jím Zdeněk Švec z Mohelnice. Jeho stranický kolega Michal Symerský z Přerova bude mít v kompetenci regionální rozvoj, životní prostředí, zemědělství či majetek.

Zástupci ČSSD a KSČM v Olomouckém kraji podepíší koaliční smlouvu 5. listopadu.

Tomáš Minarčík

Spustit audio