Čtvrteční Noční linka: Existují ryze mužské, či ryze ženské profese?

28. červen 2018

Dokážete vy, ženy, vykonat nějakou tzv. „mužskou“ práci? Třeba něco opravit v domácnosti? A dokážete vy, muži, udělat práci, o které se říká, že je to „ženská“ práce? Dovedli byste, pánové, třeba uvařit nedělní oběd, nebo se postarat o malé dítě, nebo nemohoucího rodiče? Je to podle vás dobře, že přestávají být vyloženě mužské a vyloženě ženské práce, jak tomu bývalo dříve?
 
 

V České republice jsou to především ženy, kdo pracují v oblasti služeb, prodeje, vzdělávání, administrativy a sociálních služeb. Muži naopak výrazně převažují ve stavebnictví, telekomunikacích, dopravě a strojírenství.

Rozdělení některých profesí na téměř výhradně mužské, nebo ženské má řadu negativních dopadů na společnost a ekonomiku. Na pracovním trhu se v oborech s výučním listem kvůli této situaci ženy potýkají s vyšší nezaměstnaností a nižšími platy. Jsou tak často závislejší na sociálních dávkách státu.

Zdá se ale, že situace se mění a ženy pronikají do mužských profesí. Firmy v Česku cílí ve svých inzerátech na ženy. A nejde jen o nabídku práce v ryze ženském prostředí. Společnosti v současnosti hledají například malířky pokojů, kovářky, skladnice nebo třeba řidičky kamiónů a autobusů.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.