Čtvrteční Noční linka: Zelený čtvrtek (Příprava na velikonoční svátky)

14. duben 2022

Připravujete se na velikonoční svátky stejně pečlivě jako to děláte před svátky vánočními? Jak si zdobíte váš byt či dům? Vyrábíte si dekorace sami nebo si je raději koupíte? Pletete si sami pomlázku? Co dobrého si připravujete na sváteční stůl, co u vás o velikonočních svátcích na stole nesmí chybět? Barvíte pro koledníky vajíčka? Navštěvujete se s rodinou, přáteli?

Zelený čtvrtek patří k důležitým dnům předvelikonočního pašijového týdne. Tento den byl ve znamení modliteb, ale také celé řady lidových pověr, které měly zajistit hlavně pevné zdraví a dostatek peněz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.