Čtvrtek festivalu Prix Bohemia Radio patří multimédiím, příhlášeny jsou i zahraniční projekty

Rozhlas je stále moderní a láká i mladé posluchače. Přesvědčíte se o tom dnes na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci. Závěrečný den přehlídky totiž bude patřit sociálním sítím a novým technologiím v rozhlasovém podání.

„Festival mám moc ráda, určitě se ho budu účastnit častěji,“ říká mi při odchodu z poslechu rozhlasové hry studentka Simona. Její kamarádka Nikola už se těší na dnešní poslechy. „Zajímá mě specificky využívaný zvuk v pořadech,“ říká Nikola.

Dnes se totiž poprvé na festivalu představí nová soutěžní kategorie Multimédia. Generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala potěšil zájem médií. Porota poslala do finále sedm projektů. „Těší mě, že se přihlásila řada zahraničních rozhlasů, dokonce i zástupci privátních rádií a vydavatelství z České republiky, takže jsem opravdu zvědav, kdo cenu získá,“ popisuje ředitel Českého rozhlasu.

Šéfproducentka nových médií Anna Vošalíková oceňuje především zahraniční soutěžní příspěvky. „Máme tam kolegy z Nizozemí, z BBC, máme i švýcarský projekt. Vřele doporučuji, aby se návštěvníci přišli podívat,“ přibližuje Vošalíková.

„První workshop je hra fantazie, je to práce s binaurálním mikrofonem, což bude velice zajímavé. Druhý bude tradičně cinemasound,“ zve na odpolední zvukové hrátky a experimenty Anna Vošalíková.

Po dvacáté hodině si převezmou ceny tři vítězné příspěvky z každé soutěžní kategorie a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Jméno laureáta či laureátky se dozvíte v přímém přenosu z Arcibiskupského paláce.

autor: bam
Spustit audio